SAD će zadržati manju postrojbu u Bosni

SJEDINJENE Države zadržat će manji broj vojnika u Bosni nakon povlačenja NATO-ovih vojnika iz te zemlje i dolaska snaga Europske unije u prosincu, izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Američki veleposlanik u Savezu Nicholas Burns "izvijestio je NATO i EU o želji SAD-a da ostane nazočan u Bosni i Hercegovini", pošto NATO-ove Stabilizacijske snage (SFOR) 2. prosinca prenesu ovlasti na snage EU-a, kazao je Scheffer na konferenciji za tisak.

Glavni tajnik NATO-a dao je izjavu nakon susreta između veleposlanika Saveza i njihovih kolega iz EU-a posvećenog Bosni.

Nije navedeno koliki bi broj američkih vojnika ostao u Bosni - trenutačno američka sastavnica ima oko 980 vojnika - ni kakva će biti njihova zadaća. Bit će stacionirani u bazi "Eagle" nedaleko od Tuzle.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO će ipak zadržati manji glavni stožer u Sarajevu kojega će zadaća biti pružanje pomoći u reformi vojske BiH i nastavak potrage za odbjeglim ratnim zločincima.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana koji je također sudjelovao na konferenciji za tisak napomenuo je da UN-ovo Vijeće sigurnosti još mora odobriti novu rezoluciju o Bosni, što bi se, po njegovu mišljenju, trebalo dogoditi "u studenom".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara