SAD do sada pokušao srušiti brojne režime

SJEDINJENE DRŽAVE u proteklih su 50-ak godina, s izlikom uspostave demokratskih režima, srušile više od deset vlada u svijetu, ali to u konačnici nije donijelo bolju budućnost tim zemljama.

Od Čilea do Afganistana, Amerika je, što izravnom vojnom, što neizravnom intervencijom organizirala zbacivanje s vlasti neprijateljskih režima i ustoličila sebi blisku vlast koja je nerijetko donijela godine strahovlade.

U američko-belgijskoj režiji 1960. godine zbačen je vođa Konga Patrice Lumumba, koji je izabran u lipnju te godine kao prvi premijer Demokratske Republike Kongo. On je ubijen kako bi se uklonila vlast koja je imala potporu Sovjetskog saveza. Dolazak na vlast Mobutu Sese Sekoa zajamčio je Kongu više od 30 godina diktature i korumpirane vlasti.

CIA je u 1973. godini financirala udar protiv marksističkog vođe Čilea Salvadora Allendea dovodeći Augusta Pinocheta na vlast koja je potrajala 17 godina i odnijela oko tri tisuća života.

U 1986. američki bombarderi napali su Libiju, ubijajući 100-njak ljudi, ali su promašili cilj - nacionalnističkog vođu Muamara Gadafija koji je 17 godina prije toga došao na vlast revolucijom.

Američke oružane snage koncem 1989. godini izvršile su invaziju na Panamu i uhitile generala Manuela Noriegu. Umjesto njega instaliran je Guillermo Endara koji je ranije pobijedio na izborima. Zemlja je uspješno prošla put demokratizacije.

Američke snage, koje su u 1992. predvodile mirovne snage UN-a u Somaliji, povukle su se nakon što je pokušaj uhićenja ratnog vođe generala Muhameda Faraha Aidida propao, a 18 američkih vojnika ubijeno. Tako je neslavno završena operacija "Vraćanja nade" u zemlji u kojoj godinama bjesne građanski rat i glad.

Vojni režim Haitija u 1994. odstupio je s vlasti suočen s američkom vojnom prijetnjom, ali vladavina Jeana Bertranda Aristidea nije zemlji donijela demokraciju, kao što to nije ni američka vojna intervencija u Afganistanu u 2001. kojom su zbačeni talibani i na vlast doveden Hamid Karzai. Bezakonje i kaos i dalje vladaju Afganistanom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

CIA je u 1954. organizirala rušenje tadašnje reformističke vlade predsjednika Jacoba Arbenza u Gvatemali radi ustoličenja vojne hutne koja je ugušila oporbu sve do uspostave demokratskog poretka u 1986.

Američka vojska 1965. izvršila je invaziju na Dominikansku Republiku nakon što je državnim udarom vlast osvojio Juan Bosch. Tom invazijom u kojoj je sudjelovalo 30 tisuća marinaca i padobranaca, otvoren je prostor dolasku na vlast Joaquina Balaguera.

Reaganova administracija u listopadu 1983. izvršila je invaziju na Grenadu no socijalistički vođa - premijer Maurice Bishop neposredno prije ubijen je u vojnom puču.

Među većim američkim neuspjesima bilježi se 17. travnja 1961. kada invazija u Zaljevu svinja nije rezultirala svrgavanjem s vlasti komunističkog vođe Fidela Castra, koji je i danas na vlasti u Kubi.

Ubojstvo premijera Zorana Đindića ugrozilo je zaživljavanje demokracije za koje je put otvoren rušenjem režima Slobodana Miloševića uz pomoć NATO-va bombardiranjem Srbije prije gotovo četiri godine.

Najdulja američka vojna intervencija ipak je bila Vijetnam u kojem je Amerika pokušala spriječiti širenje komunizma u jugoistočnoj Aziji podupiranjem snaga Južnog Vijetnama protiv Ho Chi Minha koji je želio ujediniti zemlju. Rat je trajao od 1961. do 1975. godine.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara