SAD Hrvatskoj izručile ratnog zločinca Mitra Arambašića

SAD Hrvatskoj izručile ratnog zločinca Mitra Arambašića

SJEDINJENE DRŽAVE sinoć su Hrvatskoj izručile Mitra Arambašića, bivšeg zapovjednika tzv. Martićeve milicije u Otišiću, osuđenog u odsutnosti na 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina, doznaje se danas u Ministarstvu pravosuđa.

"Mitar Arambašić je u Republici Hrvatskoj pravomoćno osuđen za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, zbog ratnih zločina koje je počinio kao zapovjednik Odjeljenja milicije SAO Krajine - Martićeva milicija Otišić, u razdoblju od 11. ožujka 1991. do 4. kolovoza 1995.", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Na 20-godišnju zatvorsku kaznu Arambašića je osudio splitski Županijski sud, čiju je odluku u žalbenom postupku potvrdio i Vrhovni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon dolaska u Hrvatsku Arambašić je, nekoliko minuta iza ponoći, smješten u zagrebački Okružni zatvor, a tijekom dana će biti sproveden u zatvor u Splitu.

U vrijeme kada mu je Vrhovni sud potvrdio presudu u procesu protiv tzv. peručke skupine, zbog niza zločina počinjenih uglavnom nad civilima, Arambašić se nalazio u SAD-u.

U rujnu 2002. otkriven je i uhićen u Sioux Fallsu u američkoj saveznoj državi Južna Dakota na temelju međunarodne tjeralice, a američki i hrvatski mediji o tome su prvi put pisali mjesec dana kasnije.

Prema podacima američkih medija, Arambašić je u Sioux Fallsu živio sa ženom i dvoje djece. U Ameriku je došao kao izbjeglica 2000., nakon čega je radio u mesnoj industriji i gradskom autobusnom poduzeću.

Uhićen je kad je pokušao produljiti važnost radne dozvole. Njegov je odvjetnik nakon uhićenja tvrdio da će se usprotiviti izručenju, koje je Hrvatska zatražila u rujnu 2001., jer je Arambašić navodno u Hrvatskoj bio mučen.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara