SAD i humanitarne organizacije spremne pomoći Iračanima

SJEDINJENE DRŽAVE i međunarodne humanitarne organizacije spremne su ući u luku Umm Qasr kako bi pomogle u akutnom nedostatku vode za piće i lošim higijenskim uvjetima u južnom Iraku, rekao je američki dužnosnik.

"Bit će dopremljena i hrana iako to trenutno nije glavni izvor zabrinutosti", rekao je novinarima upravitelj Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) Andrew Natsios.

Sadašnje patnje ljudi u južnom Iraku izazvane su "namjernom odlukom iračkog režima da ne popravlja vodovode niti zamjenjuje staru opremu novom", rekao je on.

Natsios je kazao kako će uskoro za cijelo stanovništvo biti osigurana voda u bocama, a da će irački vodovodni i kanalizacijski sustav biti popravljen nakon rata.

Sedamdeset posto od 26 milijuna Iračana živi u urbanim područjima, a južni grad Basra je drugi po veličini grad u Iraku nakon Bagdada.

Komunalne usluge kao što je vodovodni i kanalizacijski sustav su jako važni, rekao je Natsios.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voda u bocama, generatori, druga oprema i hrana će početi pritjecati u južni Irak čim koalicijske snage kažu da je sigurno za brodove da pristanu u luku Umm Qasr, rekao je on.

Neki brodovi su već natovareni i čekaju na povoljne uvjete za uplovljavanje, a dodatne zalihe humanitarnih potrepština se već nalaze u skladištima u regiji. Sjedinjene Države su obećale 610.000 tona hrane kao i drugu humanitarnu robu i opremu. Predsjednik Bush je u utorak od Kongresa zatražio dodatnih 2,4 milijarde dolara za humanitarnu pomoć Iraku i prve troškove obnove zemlje.

Druge zemlje poput Australije i Japana i međunarodne organizacije poput UN-ova Svjetskog programa hrane obećale su dodatne stotine tona hrane i opreme za Irak.

Natsios je rekao da je najteže stanje na jugu Iraka, gdje je šiitsko stanovništvo bilo osiromašeno još i prije rata.

On je kazao kako u ovom trenutku u Iraku nema velikih pokreta izbjeglica ili prognanika, ali je upozorio da je Sadam Husein već ranije napadao vlastito stanovništvo, Kurde kemijskim i biološkim oružjem 1988., a šiite nakon Zaljevskog rata 1991.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara