SAD i Irak nekada su bili saveznici

RUKOVODEĆI SE se izrekom prema kojoj je "neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj", Washington je, u kontekstu rata između Irana i Iraka (19801988), s Bagdadom održavao odnose u područjima koja su ponekad bila vrlo osjetljiva.

Uz sve veću vjerojatnost nove vojne intervencije protiv Sadama Huseina, administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha ne voli kada ju se danas podsjeća na to nekadašnje "savezništvo".

Američki tisak objavio je informacije o isporuci, u sklopu prošlih odnosa SAD-a i Iraka, kemijskih i bioloških sastojaka koji su trebali biti iskorišteni za vojne ciljeve protiv zajedničkog neprijatelja: šiitskog Irana ajatolaha Homeinija.

"Ja sigurno nemam nikakve veze s isporukom kemijskih ili bioloških proizvoda ili bilo koje vrste oružja Iraku", nedavno se branio američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

"Ako je SAD napravio nešto takvo, želim vjerovati da se radilo o humanitarnim razlozima", kazao je Rumsfeld kojeg je predsjednik Ronald Reagan slao u više misija na Bliski istok, uključujući i Bagdad.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, perspektiva iranske pobjede protiv Iraka nije se u Washingtonu smatrala dobrom.

Washington se zbog toga oprezno počeo približavati iračkom režimu koji je, sporazumom o suradnji iz 1972. godine, bio povezan sa Sovjetskim Savezom.

Kako znak dobre volje, Reaganova je administracija u veljači 1982. godine izbrisala Irak sa svoje crne liste terorističkih država, usprkos burnim prosvjedima Kongresa.

Reagan je 20. prosinca 1983. u Bagdad poslao jednog od svojih savjetnika, Donalda Rumsfelda, koji se tamo sastao sa Sadamom Huseinom, tada smatranim strateškim partnerom i štitom protiv vala muslimanskog fundamentalizma koji je dolazio iz Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kenneth Pollac u svojoj knjizi "The Treatening Storm - The Case for Invading Iraq" (Prijeteća oluja: Zašto napasti Irak, 2002), objašjava da su SAD od 1983. davali Iraku gospodarsku pomoć u visini od nekoliko stotina milijuna dolara u obliku jamstva za kupnju američkih poljoprivrednih proizvoda.

Pollac, bivši analitičar CIA-e, također navodi i detalje kupnje civilnih helikoptera koje je "Irak brzo prepravio za vojnu uporabu".

Od proljeća 1985. Washington je Iraku počeo isporučivati proizvode visoke tehnologije koje su, prema Pollacku, Bagdadu omogućile poboljšavanje svog programa oružja za masovno uništenje.

Dokumenti s naznakom državne tajne i službena fotografija pokazuje stisak ruke Rumsfelda i Huseina u Bagdadu, u trenutku kada je Irak koristio kemijsko oružje usprkos međunarodnim konvencijama.

List Washington Post svojedobno je pisao o tome kako su Bagdad i Washington izmjenjivali i vojno-obavještajne podatke, a posredstvom lažne čileanske tvrtke trgovalo se i oružjem, te kemijskim otrovima i smrtonosnim bakteriološkim proizvodima (antraks i bubonska kuga).

Dvije godine prije iračke invazije na Kuvajt, nova američka administracija Georgea Busha još je bila uvjerena da bi Sadam mogao postati američki regionalni saveznik, usprkos drugačijem mišljenju određenih dijelova CIA-e.

(Hina) nab ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara