SAD i Turska blizu sporazumu o američkim snagama za Irak

PREGOVORI Sjedinjenih Država i Turske o prihvaćanju američkih kopnenih snaga za eventualni napad na Irak kreću se prema sporazumu o raspoređivanju četvrtine broja koji je Washington prije tražio, piše The Washington Post.

Izvori, koji su zatražili da ostanu neimenovani, kažu da je Turska spremna prihvatiti 15.000 američkih vojnika koji bi bili smješteni u jugoistočni dio zemlje, gdje bi otvorili sjevernu bojišnicu u mogućem američkom napadu na Irak kako bi zbacio režim Sadama Huseina, piše list.

Snage te veličine su mnogo manje od 80 tisuća koliko su Amerikanci tražili od Turske, ali je ta brojka dovoljna da suzbije eventualne iračke prijetnje napadom na sjeveru i istodobno ne izazovu proturatne i protuameričke osjećaje kod Turaka, piše The Washington Post.

Prema istraživanju javnoga mišljenja 90 posto Turaka se protivi ratu u Iraku, što predstavlja važan politički izazov novoizabranoj populističkoj vladi premijera Abdullaha Gula.

Turska je sasvim voljna primiti američke ratne zrakoplove u svojim zračnim lukama, ali 80 tisuća pripadnika kopnenih snaga su previše da bi ih turska javnost probavila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pentagonski planeri napada na Irak smatraju sjevernu bojišnicu nužnom iz nekoliko razloga. Napad iz Turske bi osigurao naftna polja na sjeveru Iraka, zaštitio Kurde od novoga masakra i razvukao Sadamove snage na još jednu bojišnicu, piše The Washington Post.

List navodi da bi Pentagon mogao smanjiti svoje zahtjeve s prvotnih brojki.

´Amerikanci trebaju mnogo manje nego što traže´, navodi novina riječi turskog dužnosnika. ´Mislim da bi bili zadovoljni da dobiju 12 do 15 tisuća´.

Pojedinosti o veličini američkih kopnenih snaga u Turskoj mogle bi biti dogovorene već u ponedjeljak kad general Richard Myers, šef Združenog stožera američke vojske, dolazi u posjet Ankari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara