Sad istražuje izvješća o Amerikancima u sovjetskom gulagu

Američki Pentagon istražuje nepotvrđena izvješća o pripadnicima američkih oružanih snaga iz Drugog svjetskog rata i Korejskog rata koji su bili tajno zatvoreni u sovjetskim logorima u Sibiru.

Istražitelji zajedničkog američko-ruskog povjerenstva za ratne zarobljenike i nestale u akciji istražuju nepotvrđena izvješća o Amerikancima koji su kao zatočenici držani u logorima Gulaga, javio je u petak CNN pozivajući se na izvješće Pentagona.

"Amerikanci, uključujući pripadnike oružanih snaga, su bili zatočeni u bivšem Sovjetskom Savezu", kaže izvješće dodajući, međutim, kako nisu pronađene konačne i provjerljive informacije o njihovoj sudbini.

Čelnik američkog dijela Povjerenstva Norman Kass kaže kako se broj Amerikanaca koji su držani u Gulagu tijekom Hladnog rata i Korejskog rata kreće u stotinama, navodi CNN.

On je u predgovoru zbirci izvješća o Amerikancima opaženim u logorima naveo kako je neaktivnost Rusije u provjeri informacija o nazočnosti Amerikanaca u Gulagu, mreži logora koja se protezala kroz bivši Sovjetski Savez, učinila taj napor jednostrano američkim.

Više od desetljeća Kass i njegovi suradnici istražuju desetine izvješća o Amerikancima opaženim u sovjetskim logorima.

U izvješću koje je u petak objavio Pentagonov Ured za ratne zarobljenike i nestale u akciji navodi se i da je kćerka Poljaka zatočenog u logoru Bulun na rijeci Leni rekla istražiteljima 2002. da je njezin otac sreo Amerikanca po imenu Stanley Warner dok su obojica bili u Bulunu 1950-tih.

Drugi bivši zatočenik je 1957. izvijestio da je u tom logoru vidio tri američka vojnika među kojima i Warnera. Warner se vodi kao američki mornarički rezervist nestao u Drugom svjetskom ratu.

Sustav logora Gulag, u kojem su sovjetske vlasti zatvarale milijune "neprijatelja države" tjerajući ih na prinudan rad, bio je vrlo raširen do smrti sovjetskog diktatora Staljina 1953., ali su neki nastavili postojati i godinama nakon toga.

Posebni Pentagonov dokument zaključio je kako postoji velika vjerojatnoća da su neki američki građani i američki i britanski ratni zarobljenici umrli u logorima, navodi CNN.

Kass je u izvješću naveo kao prepreku američkim naporima da utvrde sudbinu Amerikanaca koji su možda bili u Gulagu to što ruska vlada odbija otvoriti svoje obavještajne i sigurnosne arhive čiji bi dokumenti mogli osigurati više informacija.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara