SAD: IZRAEL TREBA POPUSTITI PRITISAK PREMA PALESTINCIMA

Visoki američki dužnosnik izjavio je u nedjelju da bi Izrael trebao ublažiti vojni pritisak prema Palestincima, kako bi ih ohrabrio da poduzmu oštre mjere protiv militanata.

Izraelska vlada objavila je da neće mijenjati vojne akcije, prije nego počne "palestinska borba protiv terorizma".

Pomoćnik državnog tajnika William Burns priprema teren za najusklađeniju međunarodnu mirovnu inicijativu nakon neuspjeha razgovora u Camp Davidu sredinom 2000. godine. Nedugo nakon toga, Palestinci su digli ustanak protiv Izraela.

Američki državni tajnik Colin Powell trebao bi, prema najavamam, krajem tjedna doputovati u posjet Izraelu i palestinskim područjima koncem tjedna, što je njegov prvi posjet regiji nakon 13 mjeseci.

Novi palestinski premijer Mahmoud Abbas, poznat i kao Abu Mazen, zatražio je sastanak s izraelskim premijerom Arielom Sharonom o provedbi novog mirovnog plana, kojega su Sjedinjene Države i još tri međunarodna posrednika predstavili prošloga tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sharon je odgovorio da pozdravlja razgovore s Abbasom, bivšim pregovaračem kojega je sretao u prošlosti. Izvor iz izraelske vlade najavio je da bi se njihov susret mogao održati nakon Powellova posjeta, oko 10. svibnja.

Burns pretpostavlja da će se Powell upoznati s primjedbama obiju strana na mirovni plan, koji predviđa prekid nasilja tijekom 31-mjesečne palestinske pobune, zaustavljanje izgradnje izraelskih doseljeničkih naselja na Zapadnoj obali i pojasu Gaze te predviđa uspostavu palestinske države do 2005. godine.

U blizini Nablusa na Zapadnoj obali izraelski vojnici ubili su mladog Palestinca tijekom prosvjeda, rekli su očevici.

Glasnogovornica vojske navela je da su vojnici pucali na dvojicu mladića, jednog koji se popeo na oklopno vozilo i drugog koji je bacio molotovljev koktel. Dodala je da ne zna jesu li Palestinci i pogođeni.

(Hina) bcav nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara