SAD, JUŽNA KOREJA I JAPAN U WASHINGTONU O SJEVERNOJ KOREJI

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan sastaju se u ponedjeljak u Washingtonu kako bi koordinirale politiku rješenja problema nuklearnog programa Sjeverne Koreje, gdje se očekuje da Južna Koreja predloži kompromis, a SAD ustraje na zahtjevu da Sjeverna Koreja prije bilo kakvih razgovora napusti svoj program.

Predstavnici SAD-a, Južne Koreje i Japana će tijekom poslijepodneva razgovarati bilateralno, a u utorak će se sastati sva tri izaslanstva.

Izaslanstva će se sastati kako bi razgovarala o koordinaciji politike prema Sjevernoj Koreji i kako mirno riješiti problem njezinog nastavljanja nuklearnog programa, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Američko izaslanstvo vodi pomoćnik američkog državnog tajnika James Kelley, južnokorejsko zamjenik ministra vanjskih poslova Taishik Lee i japansko glavni direktor u ministarstvu vanjskih poslova Mitoji Yabunaka.

Sjeverna Koreja je prošloga mjeseca prekinula nadzor UN-a nad svojim nuklearnim postrojenjima, izbacila njegove inspektore i rekla kako će nastaviti svoj nuklearni program. Nagađa se da komunistički režim u Pyongyangu time želi ucijeniti SAD kako bi dobio potpisivanje sporazuma o nenapadanju i očajnički potrebnu ekonomsku pomoć.

Sjedinjene Države inzistiraju da neće pregovarati sa Sjevernom Korejom zahtijevajući da odmah napusti svoj program atomskog naoružanja i vrati inspektore UN-a u zemlju poštujući tako sporazum iz 1994. o zamrzavanju nuklearnog programa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Južna Koreja na sastanku u ponedjeljak i utorak iznijeti kompromisni prijedlog prema kojem bi Sjedinjene Države jamčile Sjevernoj Koreji sigurnost i nastavak opskrbe naftom u zamjenu za napuštanje nuklearnog programa.

Upitan da li će Sjedinjene Države iznijeti nove ideje na razgovorima Boucher je kazao kako nema novih ideja o osnovnoj politici Washingtona koja je već poznata, i čiji je temelj zahtjev da Sjeverna Koreja prekine svoj nuklearni program.

On je ipak dodao da je rješenje problema Sjeverne Koreje proces, a da će na susretu u Washingtonu tri zemlje iznijeti svoje ideje mirnog rješenja pitanja.

Boucher je pozdravio izjavu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) čiji je Upravni odbor u ponedjeljak izglasao rezoluciju prema kojoj će prijaviti Sjevernu Koreju Vijeću sigurnosti za nepoštivanje sporazuma o kontroli atomskog programa ukoliko ne bude surađivala.

Boucher je naglasio kako za sada nema vidljivih naznaka da Sjeverna Koreja čini bilo što da prekine svoj nuklearni program.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara