SAD ne želi da se ICC bavi zločinima počinjenim u Darfuru

SJEDINJENE Države se zalažu za progon zločina počinjenih u sudanskoj pokrajini Darfur, ali se protive da se time bavi Međunarodni kazneni sud (ICC) iz Den Haaga, rekao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Imali smo niz prigovora na Međunarodni kazneni sud te stoga ne mislimo da je on najbolji izbor za ovo", rekao je Boucher na konferanciji za novinare.

SAD je odbio priznati ICC navodeći kao razlog strahovanje od politički motiviranog progona protiv američkih vojnika pred tim sudom i nastoji potpisati bilateralne sporazume s drugim zemljama o neizručivanju Amerikanaca Sudu.

Boucher je istaknuo da Sjedinjene Države inzistiraju da se sudi optuženima za počinjene zločine u Darfuru za što se razmatraju različite mogućnosti uključujući proširenje nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da Washington očekuje rezultate istrage povjerenstva UN-a o Darfuru nakon čega će razgovarati o različitim mogućnostima za pozivanje na odgovornost počinitelja zločina.

SAD je prošle godine proglasio genocidom krvoproliće u Darfuru gdje je poginulo destine tisuća ljudi, a 1,85 milijuna protjerano iz njihovih domova od početka 2003. u sukobima pobunjenika i snaga vlade iz Kartuma i milicija koje ona podupire.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara