SAD: NESTALI EKSPLOZIV U IRAKU PREDIZBORNA TEMA

Demokratski predsjednički kandidat John Kerry optužio je u srijedu Georgea W. Busha da uporno izbjegava odgovornost za nestali eksploziv u Iraku, a aktualni mu je američki predsjednik zamjerio što radi predizborno pitanje od nečega o čemu ništa ne zna.

Već treći dan za redom Kerry u svojim predizbornim nastupima napada Busha zbog neprihvaćanja odgovornosti za nestanak 380 tona eksploziva iz vojnog postrojenja kod Bagdada za kojega se vjeruje da je nestao nakon američkog napada na Irak.

Govoreći svojim pristalicama u Sioux Cityju u Iowi, Kerry je rekao kako bi nestali eksploziv mogao lako biti u rukama terorista i pobunjenika koji napadaju američke snage u Iraku.

"Vidimo da Bijela kuća izbjegava odgovor...u svom uobičajenom naporu da izbjegne odgovornost, kao što su neprekidno činili u našem angažmanu u Iraku", rekao je Kerry.

Bush je uzvratio na skupu u Lititzu u Pennsylvaniji i osudio Kerryja što donosi zaključke o eksplozivu prije nego što se uopće znaju činjenice. "Politički kandidat koji donosi zaključke, a da ne zna činjenice nije osoba koju želite za svog glavnog zapovjednika", rekao je Bush. Nadalje, optužio je Kerryja za nepromišljene izjave rekavši da bi Kerry, kao i obično, rekao bilo što kako bi bio izabran za predsjednika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senator Kerry koristi vijest o nestalom eksplozivu da bi potvrdio svoju tezu kako Bush krajnje nekompetentno vodi iračku operaciju.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je da postrojenje Al Qaqaa, u kojem se navodno nalazio eksploziv, američka vojska nije osigurala nakon napada na Irak u ožujku 2003.

Bush je, po prvi put govoreći o tom pitanju, rekao kako čak i Kerryjev savjetnik za vanjsku politiku priznaje da se ne zna što se dogodilo s ekplozivom. Dodao je da američka vojska istražuje niz mogućih scenarija uključujući i da je eskploziv možda uklonjen prije nego što su američki vojnici dospjeli do mjesta na kojem je bio uskladišten.

(Hina) xsl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara