SAD nije uključen u navodnu potragu za Ratkom Mladićem

SJEDINJENE DRŽAVE nisu uključene ni u kakve konkretne akcije u potrazi za haškim optuženicima za ratne zločine u Srbiji, a Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu nije obaviješteno o navodnoj potrazi za odbjeglim haškim optuženikom Ratkom Mladićem u okolini Valjeva, kazao je u srijedu u Beogradu američki veleposlanik Michael Polt.

SAD su spremne podržati neka suđenja za ratne zločine u Beogradu, ali pod uvjetom da Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu izručeni Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu, kazao je veleposlanik Polt prilikom svečanog uručenja Ugovora o donaciji vrijednoj 80 tisuća dolara Specijalnom tužiteljstvu i Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stajalište je moje vlade da bi pod određenim uvjetima podržali suđenja pred domaćim sudovima. Mi smo i ranije govorili da bismo, kad Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ako su na teritoriju Srbije i Crne Gore, budu uhićeni i izručeni Den Haagu, podržali suđenja pred domaćim sudovima", kazao je američki veleposlanik novinarima u zgradi Specijalnog suda, dodajući da će sposobnost srbijanskog pravosuđa za prepuštanje određenih predmeta imati odlučujuću ulogu.

"Vrlo sam ohrabren nekim suđenjima pred domaćim sudovima, uključujući i suđenje optuženima za zločin na Ovčari. Impresioniran sam profesionalizmom ljudi koji ovdje rade, sudskog vijeća i tužiteljstva. Pomno pratimo njihov rad da bismo bili u tijeku i da bismo znali kako će se stvari ubuduće odvijati", kazao je veleposlanik Polt. On je napomenuo da će se u četvrtak u Beogradu s najvišim dužnosnicima Srbije i državne zajednice sastati američki državni tajnik za politička pitanja Marc Grossman i veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara