SAD ocjenjuju kako je zapadni Balkan snažno napredovao

ZAMJENICA pomoćnika američke ministrice vanjskih poslova, Rosemary DiCarlo, ocijenila je kako je cijela regija zapadnog Balkana pokazala velik napredak u proteklom razdoblju.

Taj napredak se ponajviše očitovao kroz odluku o primanju Hrvatske i Albanije u NATO te skorašnjim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.

DiCarlo je u intervjuu za Dnevni Avaz kazala kako očekuje da će i Srbija nakon sastavljanja nove vlade izabrati europski put te da će se stanje na Kosovu stabilizirati.

"Pričekajmo prvo da vidimo tko će formirati vladu. U svakom slučaju, tko god bude na vlasti u Srbiji, ocjenjivat ćemo rad po djelima. Očekujemo da svaka vlada u regiji nastavi raditi na onome na čemu se radilo proteklih godina", rekla je DiCarlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako očekuje rješenje oko pitanja srpskih ratnih zločinaca, Karadžića i Mladića, ali ne samo zbog daljnjeg puta prema EU i NATO-u, već zbog općeg pomirenja u regiji.

DiCarlo je komentirala i stanje u BiH te je naglasila kako SAD podupiru njezinu cjelovitost i teritorijalni integritet. Eventualne promjene Daytonskog sporazuma, moraju biti usuglašene kod svih strana u BiH, dodala je.

Za Crnu Goru je kazala kako dobro napreduje u provedbi reformi, dok je za Makedoniju rekla kako se nada što skorijem pronalasku rješenja oko imena te države. Ukoliko ubrzo riješi to pitanje, Makedoniji bi bilo omogućeno punopravno članstvo u NATO-u.

B.V.
Foto: state.gov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara