SAD od 5. siječnja uvodi digitalnu kontrolu ulaska stranaca

STRANCIMA koji s vizom ulaze u Sjedinjene Države preko zračnih i morskih luka od 5. siječnja bit će digitalno snimljeni otisci prstiju i fotografija u okviru novoga programa kojim se želi pojačati sigurnost zemlje.

Program US-VISIT (United States Visitor and Immigrant Status Indicator Technology) od 5. siječnja će se upotrebljavati u svih 115 američkih međunarodnih zračnih i 14 većih morskih luka, a omogućit će graničnoj službi da trenutno provjeri da li je posjetitelj na popisu terorista ili ima veze s kriminalom.

Pri ulasku u SAD strancima s vizom će se digitalno uzimati otisci oba kažiprsta i fotografija. Te tzv. biometričke informacije usporedit će se s podacima uzetim od posjetitelja prigodom dobivanja vize kako bi se provjerio njegov identitet i s američkim bazama podataka kako bi se vidjelo da li je na popisu terorista i ima li veze s kriminalom.

Kada se jednom uhoda, procedura ne bi trebala trajati dulje od 10 do 15 sekundi za jednu osobu.

Novi program digitalne kontrole neće se primjenjivati na posjetitelje iz 28 zemalja, većinom europskih, s kojima SAD ima sporazum o ukidanju viza.

Asa Hutchinson, podtajnik za sigurnost granica i transporta u ministarstvu domovinske sigurnosti, rekao je da će program na najmanju moguću mjeru smanjiti mogućnost krivotvorenja dokumenata i identificirati pojedince koji su na popisu terorista kako bi ih se spriječilo da uđu u SAD.

Uzimanje otisaka prstiju i provjera putovnice će se pri odlasku stranaca iz SAD-a ponoviti na automatskim kioscima kao dodatna mjera sigurnosti i kako bi se vidjelo da li su poštivali duljinu boravka koju im viza dopušta.

Svi prikupljeni podaci biti će dio zapisa o posjetiteljevu putovanju. Informacije bi trebale biti sigurno pohranjene i dostupne samo ovlaštenim službenicima i sigurnosnim službama koje to moraju znati.

Mnoge od dosadašnjih procedura na granici, kao što je kontrola putovnice i vize i razgovor o boravku u SAD-u, će i dalje ostati.

Novi sustav za praćenje ulaska i izlaska stranaca bit će uveden do kraja godine i na 50 kopnenih graničnih prijelaza SAD-a, a do kraja 2006. na sve.

Kritičari smatraju da se sa stotinama milijuna ljudi koji godišnje prelaze američku granicu uvođenje novoga programa može pokazati krupnim logističkim izazovom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara