SAD oslobodio tri dječaka iz Guantanama

SJEDINJENE Države su u četvrtak oslobodile tri dječaka koje su pod optužbom za potporu talibanima držale u logoru Guantanamo Bay na Kubi, no borci za ljudska prava tvrde da u tom američkom zatvoru ima još djece.

Američko ministarstvo obrane objavilo je da je oslobodilo tri dječaka, u dobi između 13 i 15 godina te da su poslani u svoju zemlju koja nije imenovana.

Pentagon je priopćio da oni više ne predstavljaju opasnost za SAD niti se od njih može dalje nešto doznati ispitivanjem te da im se neće suditi za bilo kakve zločine.

Dječaci su uhićeni u Afganistanu i proveli su godinu dana u logoru Guantanamo za osumnjičene teroriste. SAD tamo drži zatočenima još 650 zatvorenika koje tretira kao neprijateljske borce, koji su izvan nadležnosti američkih civilnih sudova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizacije za ljudska prava su već dulje vrijeme tražile da se dječaci oslobode, navodeći kako im škodi duga odvojenost od obitelji.

Organizacija Human Rights Watch iz New Yorka pozdravila je njihovo oslobađanje, ali i upozorila da SAD u bazi Guantanamo Bay drži još djece kršeći međunarodne standarde.

HRW je objavio kako je Pentagon potvrdio da u logoru drži još neodređen broj djece u dobi od 16 i 17 godina. Međunarodno pravo definira kao dijete svakog pojedinca ispod 18 godina starosti.

Za razliku od oslobođenih ova djeca-vojnici nisu odvojena od odraslih zatočenika i ne radi se na njihovom obrazovanju i rehabilitaciji, priopćio je HRW, napominjući kako su Sjedinjene Države na to obvezane međunarodnim pravom.

SAD je iz Guantanama do sada oslobodio 87 zatočenika, a četvericu prebacio u zatvor u Saudijsku Arabiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara