SAD ozbiljno zabrinut iranskim nuklearnim planovima

SJEDINJENE DRŽAVE su u ponedjeljak izrazile ozbiljnu zabrinutost iranskim planovima za obogaćivanje urana rekavši da bi to mogao biti izgovor za razvoj nuklearnog oružja.

Voditelj iranskog programa atomske energije Gholamreza Aqazadeh rekao je u ponedjeljak kako Iran namjerava prerađivati uran.

Iranski predsjednik Mohamad Hatami rekao je u nedjelju da je Iran odlučan razvijati nuklearnu tehnologiju, napomenuvši kako će ona biti u miroljubive svrhe.

On je kazao da je Iran počeo kopati rudu urana u blizini grada Yazda u središnjem Iranu kao i da ima potrebno znanje za pripremu rude za uporabu u civilnim nuklearnim elektrenama.

Hatami je također najavio da Iran namjerava graditi dva postrojenja u Isfahanu i Kashanu za preradu urana kako bi osigurao gorivo za proizvodnju električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je kazao kako su Sjedinjene Države i dalje ozbiljno zabrinute time što ´Iran koristi nuklearne programe u navodno miroljubive svrhe kao izgovor za promicanje programa nuklearnog oružja´.

´Iransko ambiciozno i skupo nastojanje da dođe do cijelog ciklusa nuklearnog goriva ima smisla samo ako podupire program nuklearnog oružja´, kazao je Boucher na konferenciji za novinare.

Iran je ustvrdio da su njegove namjere sasvim miroljubive, a direktor UN-ove Međunarodne organizacije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei će posjetiti zemlju 25. veljače kako bi provjerio ove tvrdnje.

Boucher je rekao kako posebice zabrinjava što iranska namjera nije u skladu s ranijim uvjeravanjima da će Rusija dobavljati nuklearno gorivo i potom ga nakon korištenja obogaćivati.

´Tako je dobar dio ciklusa nuklearnog goriva izvan nadzora. To ima smisla samo u kontekstu nuklearnog oružja´, kazao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara