SAD planiraju puni nadzor nad Irakom

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Georgea W. Busha planira preuzeti potpuni, unilateralni nadzor nad postSaddamovskim Irakom, s privremenom upravom koju će voditi američki civil u obnovi zemlje i stvaranju reprezentativne iračke vlade, piše u petak The Washington Post pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike i druge izvore.

Američki general Tommy Franks, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva, zadržat će vojni nadzor dok su američke snage u zemlji. Nakon stvaranja sigurnosti i uklanjanja oružja masovnog uništavanja, nastupit će američki upravitelj koji će voditi civilnu vladu i upravljati obnovom i humanitarnim radom, piše list.

Iračka oporba je ovoga tjedna obaviještena da Sjedinjene Države neće priznati privremenu iračku vladu o kojoj razgovaraju neke emigrantske skupine.

Odmah po otpočinjanju rata američka vojska će, nakon prolaska borbenih postrojbi, dijeliti hranu i drugu humanitarnu pomoć kako bi Iračani odmah shvatili da im je bolje pod Amerikancima nego Saddamom Husseinom.

Početni humanitarni rad će voditi umirovljeni američki general Jay Garner, ali će ga na mjestu najviše civilne vlasti vrlo brzo zamijeniti Amerikanac ´od ugleda´, bivši guverner ili veleposlanik, navodi The Washington Post riječi američkih dužnosnika.

Očekuje se da će i druge zemlje i međunarodne organizacije poput Ujedinjenih Naroda pridonijeti humanitarnoj pomoći i obnovi, ali pod kontrolom Sjedinjenih Država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara