SAD poručuje Sjevernoj Koreji: U stanju smo pobijediti u dva sukoba

SAD poručuje Sjevernoj Koreji: U stanju smo pobijediti u dva sukoba
Sjedinjene Države neće popustiti ucjenama Sjeverne Koreje koja je prekinula nadzor UNa nad svojim atomskim postrojenjem, ali žele mirno rješenje stanja, rekao je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika State Departmenta.

´Nećemo popustiti ucjenama´, rekao je Philip Reeker na konferenciji za novinare.

´Ne ulazimo u dijalog na temelju prijetnji i prekršenih obveza´, rekao je on.

On je kazao da je državni tajnik colin Powell tijekom weekenda o krizi sa Sjevernom Korejom razgovarao sa svojim kolegama iz Rusije, Japana, Kine i Južne Koreje, a u ponedjeljak iz Velike Britanije i Francuske te ponovno iz Rusije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je u nedjelju da Sjeverna Koreja uklanja uređaje za nadzor UN-a sa svojih atomskih postrojenja, što je izazvalo sumnje SAD-a da ta zemlja nastoji napraviti atomsku bombu, dok Sjeverna Koreja tvrdi da to čini zbog dobijanja električne energije.

Napominjući kako Sjeverna Koreja treba ponovno uspostaviti kontakte s IAEA i vratiti uređaje za nadzor u elektrani Yongbyon Reeker je naglasio kako SAD želi mirno rješenje problema.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld upozorio je u ponedjeljak Sjevernu Koreju da se ne osmjeli u nastojanju da izradi atomsko oružje zbog usmjerenosti međunarodne zajednice na Irak, jer bi to bila pogreška.

On je upozorio kako je SAD u stanju voditi istodobno i dobiti više od jednog regionalnog vojnog sukoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara