SAD povisio stupanj opasnosti od terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE povisile su u utorak stupanj opasnosti od terorizma strahujući od terorističkog napada al Qaede na svome teritoriju.

Pripravnost zbog terorizma podignuta je na visoki "narančasti" stupanj, drugu najvišu razinu upozorenja.

Američke obavještajne službe vjeruju da je al Qaeda "ušla u operativno razdoblje diljem svijeta i da to može uključivati i napade na Sjedinjene Države", rekao je američki ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge objavljujući podizanje pripravnosti.

Dodao je da je al Qaeda "glavna prijetnja", ali opasnost prijeti i od drugih protuameričkih terorističkih skupina i nezadovoljnih pojedinaca.

Odluka je donesena nakon sastanka Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednika Busha u Bijeloj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ridge je rekao da Sjedinjene Države nemaju "uvjerljivu, specifičnu informaciju" o ciljevima ili metodama mogućih napada, ali je napomenuo da su najnoviji teroristički napadi u inozemstvu uključivali male naoružane skupine, velike eksplozivne naprave na vozilima i bombaše samoubojice.

"Oružje masovnog uništavanja, uključujući ono koje sadrži kemijske, biološke ili radiološke agense, ne može se isključiti", navodi Ridge u priopćenju.

Američki State Department zatvorio je američko veleposlanstvo i dva konzulata u Saudijskoj Arabiji, a FBI je upozorio policiju diljem SAD-a da bombaški napadi prošloga tjedna u Saudijskoj Arabiji i Maroku mogu biti "uvod u drugi napad u Sjedinjenim Državama".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara