SAD PREDLOŽIO REZOLUCIJU KOJA UKIDA SANKCIJE IRAKU

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predložile su u petak nacrt rezolucije tražeći da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda podrži američku i britansku kontrolu nad političkim razvitkom Iraka i njegovim financijama najmanje 12 mjeseci i da ukine sankcije Iraku.

Prema tekstu rezolucije, predloženom na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti, irački prihodi od nafte kao i već postojećih najmanje 3 milijarde na računima koje nadzire UN bili bi prebačeni u novi Fond za pomoć Iraku kojim bi upravljale Sjedinjene Države i Velika Britanija uz konzultacije s iračkom privremenom vladom koja tek treba nastati.

Nacrtom rezolucije se predviđa formiranje savjetodavnog odbora koji bi uključivao predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i glavnog tajnika UN-a, i bio ovlašćen da imenuje revizora za nadzor nad fondom.

Fond za pomoć Iraku, namijenjen humanitarnoj pomoći i obnovi zemlje, bio bi pri Iračkoj središnjoj banci kojom trenutno upravlja Amerikanac, bivši zamjenik američkog ministra financija Peter McPherson.

Vitalna uloga Ujedinjenih naroda koju je obećao predsjednik Bush uglavnom se vrti oko sudjelovanja u odboru za nadzor fonda i nove uloge posebnog koordinatora UN-a u Iraku. Predlagači predviđaju da glavni tajnik UN-a imenuje posebnog kordinatora za Irak koji bi nadzirao humanitarnu pomoć i obnovu zemlje i radio s vlastima i iračkim narodom na uspostavi političkih institucija demokratske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države računaju da će rezoluciju u Vijeću sigurnosti podržati i Francuska, Njemačka, Rusija i Kina koje su se opirale ratu u Iraku, ali sada, ne želeći nove sukobe sa SAD-om imaju pragmatičniji pristup.

Sjedinjene Države žele glasovanje o rezoluciji prije 3. lipnja, kada bi trebao biti obnovljen UN-ov program nafta-za-hranu preko kojega UN upravlja iračkim prihodima od prodaje nafte. Bez nove rezolucije neće biti moguća legalna prodaja iračke nafte.

Rezolucija bi tijekom četiri mjeseca postupno ugasila UN-ov program nafta-za-hranu, stvoren kako bi se olakšale sankcije nametnute Iraku 1990.

Rezolucija ne spominje UN-ove inspektore oružja. Sjedinjene Države ne predviđaju nikakvu ulogu za njih u Iraku u "predvidljivoj budućnosti", kako je ranije rekao američki veleposlanik pri UN-u.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara