SAD PROGLASIO TRI ČEČENSKE SKUPINE TERORISTIČKIM

Sjedinjene Države su u petak proglasile terorističkim tri čečenske skupine odgovorne za otmicu 800 ljudi u moskovskom kazalištu Dubrovka i povezane s al Qaedom i talibanima, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Američki državni tajnik Colin Powell je proglasio tri čečenske skupine, Islamsku međunarodnu brigadu (IIB), Islamsku pukovniju za posebne namjene (SPIR) te Rijadus-Šalikin bojnu čečenskih mučenika za izviđanje i sabotažu, već 14. veljače terorističkim, ali je to u petak stupilo na snagu.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher rekao je novinarima da su ove tri skupine odgovorne za brojna teroristička djela u Rusiji te da su prijetnja američkoj sigurnosti.

´Sve tri skupine su bile izravno uključene u otmicu preko 800 talaca u moskovskom kazalištu Dubrovka prošloga listopada, pri čemu je poginulo 129 talaca, uključujući jednog američkog državljanina´, rekao je on.

Sjedinjene Države pozvale su u priopćenju sve čečenske vođe da odbace terorizam i prekinu sve veze koje mogu imati s ovim terorističkim skupinama ili onima u vezi s njima.

´Priznajemo da ima terorističkih elemenata među onima koji se bore protiv ruskih snaga u čečeniji. Istodobno ne smatramo da su svi čečenski borci teroristi´, rekao je Boucher u pisanom priopćenju.

Boucher je kezao novinarima da ostaje američko stajalište da ´se širi sukob u Čečeniji ne može riješiti vojno i da zahtjeva političko rješenje´.

Sjedinjene Države pozivaju Rusiju da traži političko rješenje sukoba i da pozivaju na odgovornost svoje snage u Čečeniji za kršenje ljudskih prava.

Glasnogovornik State Departmenta je rekao kako Sjedinjene Države raspolažu informacijama o povezanosti tri čečenske skupine s al Qaedom . Emisari vođe IIB-a Šamila Basajeva putovali su u listopadu 1999. u Kandahar u Afganistanu gdje se Osama bin Laden suglasio da mu pruži značajnu financijsku pomoć. Bin Laden je kasnije i dao Basajevu i vođi SPIR-a Arbi Barajevu značajnu pomoć u novcu namijenjenu obuci pripadnika skupina, unajmljivanju plaćenika i nabavci streljiva.

Boucher je kazao da su zbog povezanosti ovih čečenskih skupina s al Qaedom u petak Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska tražile da Odbor za sankcije Ujedinjenih naroda stavi na svoj popis i njih.

Budući da će i Francuska proglasiti tri skupine terorističkima bit će to prvi put da se svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti udruže u podnošenju imena Odboru za sankcije, dodao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara