SAD protjerao dva ruska službenika jer je jedan ruski policajac napao američkog diplomata

SAD protjerao dva ruska službenika jer je jedan ruski policajac napao američkog diplomata

Screenshot: YouTube

SAD su prognale dva ruska službenika 17. lipnja u odgovoru na napad ruskog policajca na američkog diplomata početkom lipnja u Moskvi, objavio je State Department u petak.

"17. lipnja protjerali smo dva ruska službenika iz Sjedinjenih Država u odgovoru na napad", rekao je glasnogovornik John Kirby. Odbio je iznijeti druge pojedinosti  o protjerivanju.

Kirby je na konferenciji za novinare rekao da je ruski policajac napao akreditiranog američkog diplomata koji je pokušavao ući u američko veleposlanstvo u Moskvi 6. lipnja.

"Akcija nije bila ničim izazvana i ugrozila je sigurnost našeg zaposlenika", rekao je Kirby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države žalile su se Rusiji na kampanju zastrašivanja američkih diplomata i njihovih obitelji u Moskvi.

Ruske službe sigurnosti "pojačale su zastrašivanje našeg američkog osoblja kako bi poremetili naše diplomatske i konzularne operacije", rekao je Kirby.

O tome je američki državni tajnik John Kerry razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ožujku, objavila je u lipnju američka diplomacija.

Washington Post je pisao da ruske službe indiskretno prate diplomate i njihove obitelji, pozivaju se na večere na kojima sudjeluju diplomati i plaćaju novinama da o njima negativno pišu.

Prema dužnosnicima State Departmenta na koje se poziva  Washington Post, zlostavljanje se pojačalo nakon ruske invazije u Ukrajini zbog čega je Zapad Rusiji nametnuo sankcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara