SAD protjeruje 14 kubanskih diplomata

SJEDINJENE DRŽAVE protjeruju 14 kubanskih diplomata zbog "aktivnosti nespojivih s njihovim službenim dužnostima", rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta, rabeći uobičajeni diplomatski jezik za špijuniranje.

Sjedinjene Države protjeruju sedam diplomata iz kubanske interesne sekcije u Washingtonu i sedam diplomata iz kubanske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker.

Odgovarajući na neke "neumjesne i neprihvatljive aktivnosti" Sjedinjene Države su proglasile sedam diplomata interesne skcije Kube pri švicarskom veleposlanstvu u Washingtonu za "persona non grata" i zatražile da napuste Sjedinjene Države, rekao je on.

U odvojenom slučaju su Sjedinjene Države naredile sedmorici kubanskih diplomata u Misiji pri UN-u da napuste zemlju zbog "aktivnosti koje se smatraju štetnom za Sjedinjene Države", kazao je on.

Reeker nije rekao da su diplomati protjerani zbog špijunaže, ali je napomenuo kako Kuba ima dugu povijest špijuniranja u SAD-u.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Kube, protivnika još od vremena kada je Fidel Castro 1959. revolucijom preuzeo vlast, sve su napetiji otkako je Bush postao predsjednik.

Sjedinjene Države napadaju komunistički režim u Havani zbog teških kršenja ljudskih prava, posebice nakon što je režim prošloga mjeseca osudio 75 disidenata na dugogodišnje kazne zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Havana pak optužuje Washington da nastoji srušiti vlast predsjednika Castra.

Do ovoga slučaja Kuba je imala 37 diplomata u Misiji pri UN-u i 26 diplomata u interesnoj sekciji u Washingtonu.

Reeker je odbio navesti imena protjeranih kao i diplomatsku razinu, te je samo kazao da se ne radi o čelnicima misija.

Reeker je rekao da su Sjedinjene Države također već dugo "frustrirane" nedostatkom pariteta u odnosu Kube prema američkim diplomatima u Havani i Sjedinjenih Država prema kubanskim diplomatima.

"Razmatramo pitanje reciprociteta", kazao je Reeker napominjući kako u tom pogledu još "nisu poduzete nikave određene mjere".

Sjedinjene Države imaju u Havani u svojoj interesnoj sekciji 51 diplomata.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara