SAD REKAO NIGERU DA ŠUTI O URANU

Sjedinjene Države zatražile su od Nigera da se ne miješa u polemiku nastalu oko navodne iračke kupovine urana u toj zemlji, što je poslužilo kao opravdanje za rat protiv Iraka, objavio je Sunday Telegraph.

Pozivajući se na visoke nigerske dužnosnike, list navodi da je bivši američki državni podtajnik za Afriku Herman Cohen zahtjev prenio nigerskom predsjedniku Mamadouu Tandji tijekom svojeg posjeta Niameyu prošloga tjedna.

"Recimo da je Cohen prijateljski zagrlio predsjednika... i prenio mu poruku: 'Ne želimo više čuti vašu vladu o tom pitanju.' U biti, rekao je Nigeru da šuti", rekao je jedan nigerski dužnosnik.

Ta intervencija odaje sve veću zabrinutost Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog optužbi da su namjerno preuveličale iračku prijetnju kako bi opravdale rat, piše list.

List podsjeća da je nigerski premijer Hama Hamadou prošloga tjedna kazao da nigerska vlada nikada nije pregovarala s Irakom o kupnji urana, zahtijevajući od Blaira da iznese "dokaze" kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti koji su ukazali na taj slučaj pokazali su se krivotvorenima, no London tvrdi da posjeduje i druge informacije koje podupiru optužbe.

Američki dužnosnici opovrgnuli su da je bilo bilo kakvih pokušaja ušutkavanja Nigera.

Nigerski dužnosnik kazao je ipak da bi taj američki pritisak mogao biti uspješan.

"Mi smo druga najsiromašnija zemlja na svijetu i naše preživljavanje ovisi o međunarodnoj pomoći", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara