SAD sada na 9. mjestu u svijetu po sigurnosti prometa

DUGO najsigurnija zemlja na svijetu za vozače i premda još uvijek bolja od prosjeka industrijaliziranih zemalja, SAD je sada iza drugih zemalja po sigurnosti prometa.

Premda je zemlja stalno snižavala stopu smrtnosti u cestovnom prometu SAD je u proteklih 30 godina pao s prvoga na deveto mjesto, izvijestio je u četvrtak The New York Times. Ta brojka temelji se na globalnim stopama smrtnosti usklađenim s proputovanom udaljenošću.

Da su Sjedinjene Države držale korak s Australijom i Kanadom oko 2.000 Amerikanaca manje bi poginulo na cestama svake godine, a da imaju istu stopu smrtnosti kao Engleska spasile bi 8.500 života na godinu.

Na cestama Sjedinjenih Država 2002. je poginulo 42.815 ljudi, najviše od 1990. Stopa smrtnosti je 1,51 poginuli na 160 milijuna prijeđenih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci za sigurnost navode nekoliko razloga zašto je SAD pao u poretku uključujući slabiju uporabu sigurnosnih pojaseva nego u drugim zemljama, porast vožnje nedopuštenom brzinom i vožnje pod utjecajem alkohola, veliki rast pogibija motociklista od kojih mnogi ne nose kacige i rast broja sportskih vozila i kamioneta koji su opasniji za putnike u drugim vozilima i češće se prevrću.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara