SAD: S.ARABIJA, VIJETNAM, ERITREJA KRŠE SLOBODU VJERE

Sjedinjene Države su u srijedu po prvi put na svoj popis zemalja koje ozbiljno krše vjerske slobode uključile svoga saveznika Saudijsku Arabiju te Vijetnam i Eritreju.U godišnjem izvješću State Departmenta koje ocjenjuje vjerske slobode u svijetu stoji kako vjerske slobode ne postoje u Saudijskoj Arabiji te da nisu zaštićene zakonima zemlje.

Izvješće za 196 zemalja i područja svijeta, objavljeno u srijedu, kaže kako je islam službena vjera u Saudijskoj Arabiji te da se oni koji prakticiraju neko drugo vjersko uvjerenje izlažu opasnosti uhićenja, zatvora i deportacije pa čak i mučenja.

Zemlje koje posebno teško krše vjerske slobode State Department svrstava u skupinu zemalja "koje posebno zabrinjavaju".

Osim Saudijske Arabije na ovogodišnjem popisu takvih zemalja našli su se po prvi put i Vijetnam i Eritreja, a na njemu su ostale Mianmar, Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Sudan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrstavanje u ovu skupinu ne mora značiti sankcije tim zemljama, ali će tražiti američki angažman u jačanju vjerskih sloboda.

"Dopustite da naglasim kako ćemo se nastaviti baviti zemljama koje izazivaju posebnu zabrinutost s kojima imamo bilateralne odnose", rekao je američki državni tajnik Colin Powell na konferenciji za novinare objavljujući izvješće State Departmenta.

Voditelj Ureda State Departmenta za vjerske slobode John Hanford je rekao novinarima kako je Saudijska Arabija uvrštena u skupinu posebno teških kršitelja jer se nastavljaju problemi unatoč izvjesnom napretku pokazanom protekle godine.

Govoreći o zemljama kršiteljima, Powell je kazao kako je previše ljudi u svijetu kojima je uskraćena vjerska sloboda pod totalitarnim režimima ili vladama koje namjerno napadaju ili odbijaju zaštiti vjerske manjine od diskriminacije i nasilja.

(Hina) xsl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara