SAD se aktivnije uključuje u rješavanje darfurske krize

BILL RICHARDSON, guverner američke savezne države New Mexico i jedan od mogućih demokratskih kandidata za predsjednika SAD-a, posjetio je Sudan i razgovarao s predsjednikom Omarom al-Bashirom, pokušavajući ga uvjeriti da dopusti UN-u da uvede mirotvorce u Darfur.

Richardson ima bolje odnose s Bashirom od većine američkih političara. Nakon sastanka je rekao da je postigao neke uspjehe i da će sutra nastaviti s razgovorima.

"Moram vam reći, s Bashirom sam u prošlosti postigao dobre uspjehe", podsjetio je Richardson, koji je prije bio SAD-ov veleposlanik pri UN-u. SAD se u zadnje vrijeme sve više uključuje u pokušaj smirivanja situacije u Darfuru, u kojem je u protekle tri godine u borbama pobunjeničkih grupa i provladine paravojne postrojbe Janjaweed ubijeno između 200 000 i 500 000 ljudi, a najmanje dva milijuna je ostalo bez domova. Također, SAD je taj sukob proglasio genocidom, što je nešto što se UN ne usudi učiniti.

Pritisak SAD-a jedan je od glavnih razloga zbog kojih je Sudan pristao na provođenje UN-ovog plana za mirovnu misiju u Darfuru. Tamo je stacionirano 7000 vojnika Afričke unije, koji ne uspijevaju zaustaviti genocid nad civilima. UN je Sudanu predložio plan kojim bi u tri faze napravio, zajedno s Afričkom unijom, hibridni mirovni kontingent. Sudan je to odbio i tek nakon što je SAD zaprijetio ozbiljnim sankcijama je sudanska vlada pristala na dio plana.

Trenutno se pregovori vrše oko zadnje faze plana, u kojoj bi u Sudan trebalo biti primljeno oko 20 000 UN-ovih mirotvoraca. Konačni dogovor oko ovog dijela plana još nije postignut, i oko toga se međunarodna zajednica sada trudi.

Istodobno, SAD-ov izaslanik u Sudanu Andrew Natsios otišao je u posjet Kini da pregovara oko Sudana. Kina je dosad igrala glavnu ulogu pri sprečavanju Vijeća Sigurnosti UN-a da donese rezoluciju kojom bi osudila sudansku vladu zbog Darfura.

Sudanska vlada demantira brojke od 200 000 do 500 000 poginulih i kaže da mediji te brojke preuveličavaju.

Brzo rješenje krize u Darfuru neophodno je, jer svakim danom u kojem se odugovlači, tamo biva ubijano sve više civila.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara