SAD se ispričao Španjolskoj zbog zaplijene broda sa scudovima

Sjedinjene Države u četvrtak su se ispričale Španjolskoj zbog ´onoga što je moglo izgledati kao apsurdna situacija´, nakon što je oslobođen sjevernokorejski brod s teretom raketa Scud, kojeg su ranije zaplijenili španjolski brodovi i predali ga američkim snagama na njihov zahtjev.L

Brod So San, koji je prevozio 15 rakete Scud za Jemen, presrela je španjolska fregata u Arapskom moru u ponedjeljak i predala ga Amerikancima, koji su mu kaznije dopustili da nastavi plovidbu utvrdivši da nije prekršio nikakav zakon.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz, nazvao je u srijedu španjolskog ministra obrane Federica Trilla, ´zahvalio mu i pohvalio operaciju te se ispričao zbog naizgled apsurdne situacije´, priopćilo je ministarstvo obrane u Madridu.

Glasnogovornik je rekao da su vlasti u Madridu bile ´malo iznenađene´ odlukom Washingtona da pusti brod s oružjem iz zemlje koju su svrstali u ´osovinu zla´.

Nakon što je Jemen potvrdio da su Scudovi namijenjeni njegovoj vojsci i zajamčio da neće završiti u rukama terorista, brod se moralo pustiti na nastavi put, objasnila je američku odluku španjolska ministrica vanjskih poslova Ana Palacio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski tisak u četvrtak je američki promašaj istaknuo na naslovnicama.

´Promašeno presretanje sjevernokorejskih projektila´, naslov je londonskog Financial Timesa.

´Cijela afera je propast´, naslovljuje pariški Le Figaro, dok za konkurentski Liberation ´Izgleda da su Amerikanci zeznuli´.

Richard Murphy, bivši veleposlanik SAD u Saudijskoj Arabiji, izjavio je za torinsku La Stampu kako je incident s teretnim brodom ´stvarno velika neugodnost za SAD´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara