SAD smanjio stupanj opasnosti od terorizma

SJEDINJENE Države smanjile su u petak stupanj opasnosti od terorističkog napada nakon što je prošla neposredna opasnost koja je vladala tijekom Božića i Nove Godine.

Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge objavio je na konferenciji za novinare smanjivanje stupnja opasnosti s visokog -narančastog, na povišeni - žuti.

On je, međutim rekao da će neka područja i sektori gospodarstva ostati na visokom stupnju pripravnosti, ali nije želio reći koja područja.

Očekuje se da će zračne luke i zračni prijevoznici zadržati povišeni stupanj zaštite od mogućih terorističkih napada.

Ridge je kazao kako je na odluku o snižavanju stupnja pripravnosti na terorističke napade u SAD-u utjecao završetak blagdana tijekom kojih se u nizu američkih gradova na jednom mjestu okupljao veliki broj ljudi.

"Mada smo se vratili na žuto nismo popustili zaštitu", rekao je Ridge.

Snižavanje stupanja opasnosti posljedica je obavještajnih procjena o smanjivanju vjerodostojnih terorističkih prijetnji SAD-u.

Visoki - narančasti stupanj SAD je uveo 21. prosinca nakon što je vlada rekla da je opasnost od napada na Sjedinjene Države najveća od vremena terorističkih napada 11. rujna 2001.

Stupanj je povišen zbog povećane količine obavještajnih podataka koji su ukazivali na mogući teroristički napad. Posebice se strahovalo da bi al-Qaida mogla iskoristiti zrakoplov na određenim međunarodnim linijama kao oružje za napad na ciljeve u SAD-u.

Američki dužnosnici su naročito bili zabrinuti zbog letova iz Londona za Washington, Pariza za Los Angeles i iz Mexico Cityja za Los Angeles.

Tijekom blagdana uvedene su izvanredne mjere sigurnosti kako u zaštiti zrakoplova i zračnih luka, tako i granica, pojedinih gradova, te infrastrukturnih objekata.

SAD je u ožujku 2002. uveo ljestvicu od pet stupnjeva opasnosti od terorističkog napada označenih bojama.

Najniži stupanj je zeleni, nakon toga je plavi, srednji je žuti, potom narančasti i najviši je crveni. Ovo je bio peti put da su Sjedinjene Države povisile stupanj terorističke opasnosti na narančasti, a od uvođenja ga nisu snižavale ispod žutog - povišenog. Tijekom uvođenja visokog stupanja opasnosti do sada nikakvi napadi nisu zabilježeni u SAD-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara