SAD snizio stupanj pripravnosti na opasnost od terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE su u četvrtak snizile stupanj pripravnosti na opasnost od terorizma navodeći kao glavni razlog završetak muslimanskog hodočašća.

Stupanj pripravnosti je snižen s visokog narančastog, pretposljednjeg, na povišeni žuti koji označava srednju razinu opasnosti od terorističkih napada.

Stupanj pripravnosti povišen je 7. veljače na visoki temeljem obavještajnih podataka da bi teroristi mogli izvesti napad na američke ciljeve u Sjedinjenim Državama i izvan njih. Američki dužnosnici su navodili opasnost od moguće uporabe radiološke bombe na slabije čuvanim mjestima gdje se okuplja mnogo ljudi, kao i napada kemijskim i biološkim oružjem.

Državni odvjetnik John Ashcroft i ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge su u priopćenju u četvrtak rekli da je odluka o sniženju pripravnosti utemeljena na pažljivom razmatranju obavještajnih podataka o mogućem terorističkom napadu u protekla tri tjedna kao i protuterorističkih mjera poduzetih u Sjedinjenim Državama.

Među ostalim, odluka o sniženju pripravnosti donesena je i zbog završetka muslimanskog hodočašća koje se smatralo čimbenikom rizika.

New York, mjesto terorističkog napada 11. rujna 2001., je iz opreza ostao na visokom stupnju pripravnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara