SAD: Spašen dio predmeta i rukopisa iz bagdadskog muzeja

AMERIČKI carinski dužnosnici i pripadnici vojske uspjeli su spasiti oko 700 predmeta i nekih 39,400 rukopisa nestalih u pljački Iračkog nacionalnog muzeja u Bagdadu, priopćila je u srijedu američka carina.

Američka carinska uprava (ICE) je priopćila da timovi specijalnih agenata ICE-a surađuju s američkom vojskom u Iraku u potrazi za neprocjenjivim iračkim blagom nestalim prošlog mjeseca u valu pljačke nakon svrgavanja režima predsjednika Sadama Huseina.

Američke i britanske snage, koje su izvele invaziju na Irak kritizirane su jer nisu poduzele dovoljne napore da bi zaštitile iračke muzeje i arheološka nalazišta.

Dužnosnici su kazali da su mnogi antikviteti, koji su se smatrali nestalima, ipak pronađeni u tajnim skladištima u muzejima gdje su bili spremljeni na sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio otuđenih antikviteta prikupljen je nakon što su vlasti lopovima obećali nagrade i obećanje da ih neće sudski goniti.

Među predmetima nestalim iz nacionalnog muzeja, u kojem su se nalazile tisuće neprocjenjivih artefakata iz Mezopotamije, ističu se vaza iz Uruka i harfa iz Ura, koje datiraju iz perioda između 3,000 i 2,500 prije Krista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara