SAD spreman pomoći Palestincima u izgradnji demokratskih institucija

SAVJETNICA američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice doputovala je u nedjelju u Berlin gdje će se sutra susresti s palestinskim premijerom Ahmedom Koreijem kako bi ga, javljaju agencije, zamolila da palestinska strana svojim potezima pridonese okončanju bliskoistočnog sukoba.

Rice je pred susret s Koreijem istaknula da su Sjedinjene države spremne Palestincima pomoći u izgradnji demokratskih institucija kako bi se olakšala implementacija zamrznutog mirovnog plana.

"Palestinci trebaju izgraditi odgovorne političke i gospodarske institucije koje bi poslužile kao temelj uspostavi miroljubive i demokratske zemlje, tik uz izraelsku državu", kazala je Rice.

Istaknula je da je SAD spreman na puno partnerstvo s Palestincima...ali da očekuje poteze i pomake palestinske strane u smjeru oživljavanja mirovnog sporazuma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je po dolasku u Berlin njemačkom dnevniku Tagesspiel, u broju od ponedjeljka, komentirajući stanje u Iraku izjavila da će američke postrojbe u toj zemlji ostati "sve do završetka posla". Opovrgla je špekulacije o prijevremenom povlačenju u slučaju da iračka buduća vlada iskaže nezadovoljstvo njihovom nazočnošću.

"Ostat ćemo dok posao ne bude završen...sve dok Iračani ne budu sposobni sami brinuti o sigurnosti", kazala je Rice.

(Hina) xvk ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara