SAD spremne za eventualne terorističke napade

SAD spremne za eventualne terorističke napade
NAJNOVIJE podizanje stupnja pripravnosti na terorističke napade u Sjedinjenim Državama, pokazuje se u glavnom gradu Washingtonu u pojačanim mjerama sigurnosti, ali diskretnijim nego ranije u sličnim slučajevima.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha u utorak je povisila stupanj pripravnosti na opasnost od terorističkih napada sa povišenog, žutog, na visoki, narančasti stupanj, strahujući od napada al Qaede u Sjedinjenim Državama.

FBI je upozorio policiju diljem Sjedinjenih Država da bombaški napadi prošloga tjedna u Saudijskoj Arabiji i Maroku mogu biti "uvod u napad u Sjedinjenim Državama".

Ovaj put, za razliku od prethodnog prije nekoliko mjeseci, mjere pripravnosti u Washingtonu su nešto manje dramatične. Američki Kongres je ostao otvoren za posjetitelje, kao i pločnik ispred Bijele kuće.

Razlog tomu je, kako je rekao šef policije glavnog američkog grada Charles Ramsey, što je upozorenje općenito i ne ukazuje na posebnu prijetnju Washingtonu.

Policija, mada je njezina nazočnost vidljivija na svim javnim okupljalištima, ostala je pri osmosatnom radnom danu. Razlog tomu su i visoki troškovi kojima je izložena kada plaća prekovremeni rad.

Pojačan je nadzor svih javnih mjesta, spomenika, šoping centara i crkava, a tako će biti i tijekom narednog dugog blagdanskog vikenda, u koji 26. svibnja pada Memorial Day kada se Amerikanci sjećaju svojih sugrađana palih u ratovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policajcima u brojnim ophodnjama rečeno je da svoje plinske maske drže u pripravnosti.

U washingtonskoj podzemnoj željeznici snimljene poruke upozoravaju putnike da paze na sumnjive ljude i pakete, a na autocestama koje vode u i iz Washingtona natpisi obavještavaju vozače o povišenoj pripravnosti i pozovaju ih da paze na eventualne terorističke aktivnosti.

Nad Washingtonom su pojačane i zračne ophodnje.

Diljem Sjedinjenih Država uvedene su strože mjere sigurnosti. Posebice se pozorno nadziru granice i infrastrukturni objekti poput mostova, tunela, elektrana i brana. U New Yorku, Nacionalna garda štiti podzemnu željeznicu i mostove.

Sjedinjene Države su pojačale kontrolu putnika na ulazima u zemlju, a onima koji ulaze u SAD savjetuje se da pripreme potrebnu dokumentaciju, putovnicu i ulazne vize.

Amerikanci su u utorak pripravnost povećali sa žutog na narančasti stupanj po četvrti put od kada je američka vlada u ožujku 2002. počela upotrebljavati ovaj sustav upozoravanja.

U međuvremenu, najveći dio vremena SAD je bio na žutom, srednjem stupnju pripravnosti na ljestvici od pet stupnjeva. Žuti stupanj ukazuje na značajnu opasnost od terorističkog napada, dok narančasti označava visoki stupanj opasnosti. Do sada niti jednom SAD nije bio u najvišem crvenom stupnju. Stupanj pripravnosti nije, također, padao ispod žutog, na niže stupnjeve plavi ili zeleni.

Sjedinjene Države su proglasile narančasti stupanj na prvu obljetnicu napada 11. rujna, u veljači ove godine i tijekom rata u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara