SAD STRAHUJE OD KEMIJSKOG NAPADA NA ŠIITE NA JUGU IRAKA

Sjedinjene Države strahuju da bi irački režim mogao poduzeti kemijski napad na šiite na jugu Iraka kako bi za žrtve okrivio koalicijske snage, rekao je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik.

Visoki dužnosnik State Departmenta je rekao kako irački režim pokazuje "uznemiravajuću šablonu" ugrožavanja vlastitih civila kao bi za eventualne žrtve okrivio koalicijske snage u Iraku.

On je kazao kako postoje izvješća da bi Irak mogao upotrijebiti kemijsko oružje na šiite na jugu Iraka i za žrtve kasnije okriviti koalicijske snage.

Visoki dužnosnik je kazao kako je rođak Sadama Huseina general Ali Hasan Al-Majid dobio ovlašćenje za upotrebu kemijskog oružja na jugu Iraka.

Generala Al-Majida Kurdi su nazvali "kemijski Ali", jer je bio na čelu iračkih snaga koje su pokrenule napad kemijskim oružjem na grad Halabju 1988. U okupiranom Kuvajtu bio je imenovan guvernerom zemlje.

Prvotna izvješća da je Al-Majid ubijen u prvom napadu na Bagdad američki dužnosnici su kasnije zanijekali i rekli kako on sada djeluje na jugu Iraka.

Dužnosnik State Departmenta je također rekao kako irački režim raspoređuje vojne postrojbe i opremu u naseljena područja i preoblači vojnike u civilnu odjeću ugrožavajući tako živote civila. On je rekao da postoji i mogućnost da Iračani odjeveni u odore američkih vojnika počine zločine za koje bi okrivili savezničke snage.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara