SAD sumnja u dobre namjere Teherana

JEDAN američki dužnosnik izjavio je u utorak da sumnja u dobre namjere Teherana u pregovorima s Europskom unijom, kojima se od Irana nastoji postići napuštanje programa obogaćivanja urana.

Sjedinjene Države "su jako skeptične u pogledu dobrih namjera Irana u tim pregovorima", izjavio je u utorak u Beču Stephen Rademaker, američki državni podtajnik zadužen za kontrolu naoružanja.

"Sumnjamo u namjere Irana, ne vjerujemo da će Iran dugoročno poštivati obvezu da ne proizvodi nuklearno oružje", izjavio je Rademaker novinarima u sklopu sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Mi držimo da Iran nastoji nabaviti nuklearno oružje kršeći Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT), dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran "više sliči Sjevernoj Koreji", koja se povukla iz NPT-a 2003. godine, "nego Libiji, koja je napustila svoj program prošlog prosinca i prihvatila inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", rekao je Rademaker.

Jedan iranski pregovarač u nedjelju je rekao da su Iran i tri zemlje EU-a, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, postigle "preliminarni dogovor" u Parizu.

Prema tom sporazumu Iran se obvezuje da će nastaviti obustavljati svoje aktivnosti obogaćivanja urana jer će u suprotnom taj predmet biti predan Vijeću sigurnosti, kao što žele Sjedinjene Države.

Iran tvrdi da je njegov program obogaćivanja urana isključivo civilni i želi da IAEA "normalizira" odnose s Teheranom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara