SAD: Sutkinja prisluškivanje bez sudskog naloga proglasila neustavnim

AMERIČKA sutkinja u četvrtak je presudila da je vladin program prisluškivanja bez sudskog naloga neustavan i naredila njegovo trenutno obustavljanje.

Savezna sutkinja Anna Diggs Taylor iz Detroita time je postala prvi sudac koji je oborio program obavještajne Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) za koji je kazala kako krši prava na slobodu govora i privatnost kao i podjelu vlasti zapisane u američkom ustavu.

Ministarstvo pravosuđa je najavilo žalbu na presudu. "Učinit ćemo sve što možemo na sudovima kako bi se ovaj program nastavio", rekao je glavni državni odvjetnik Alberto Gonzales na konferenciji za novinare istaknuvši kako je program zakonit i koristan.

"Brojne izjave čelnika obavještajne zajednice potvrdile su učinkovitost toga programa u zaštiti Amerike", rekao je on.

Presuda neće odmah stupiti na snagu kako bi sutkinja Taylor mogla saslušati zahtjev ministarstva pravosuđa za odgodu zbog žalbe. Ročište za taj zahtjev zakazano je za 7. rujna najavio je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Program se pažljivo provodi i meta su mu samo međunarodni telefonski pozivi u ili iz Sjedinjenih Država gdje se za jednu od strana u razgovoru sumnja da je terorist al-Qaide ili povezan s njom", rekao je Snow.

Sutkinja je donijela presudu temeljem tužbe Američke unije za građanske slobode (ACLU) koju je podnijela u ime novinara, učenjaka i odvjetnika koji tvrde da im program otežava obavljanje njihova posla.

Oni drže kako su mnogi od njihovih inozemnih kontakata vjerojatni cilj ovoga programa u kojem Nacionalna sigurnosna agencija nadzire telefonske razgovore i e-mailove između američkih građana i ljudi u drugim zemljama u slučaju sumnje u povezanost s terorizmom.

Prema navodima tužbe NSA upotrebljava "umjetnu inteligenciju" u traganju za ključnim riječima i analizirala pravilnosti u milijunima komunikacija.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara