SAD: Teroristički napadi u svijetu se više nego utrostručili u 2004.

Teroristička djelatnost u svijetu se značajno povećala u 2004. zabilježivši više nego trostruki porast broja napada, izvijestila je u srijedu američka administracija.

Broj značajnih terorističkih napada porastao je na 651 prošle godine, s 208 u 2003., izvijestio je američki Nacionalni protuteristički centar (NCTC).

U napadima je poginulo 1.907 ljudi, što je povećanje u odnosu na 625 poginulih koliko je ranije za 2003. izvijestio State Department.

Ove brojke stavljaju u pitanje tvrdnje administracije predsjednika Busha da pobjeđuje u borbi protiv terorizma.

NCTC kaže da nema smisla uspoređivati te brojke zato što je Centar imao veće mogućnosti nego što je ranije imao State Department za prikupljanje podataka.

State Department je ove godine u izvješću o terorizmu prekinuo praksu uključivanja statistike nakon što su u izvješću za 2003. utvrđene pogreške s brojkama koje su uvelike podcijenile pravi broj terorističkih incidenata i prepustio je taj dio posla novosnovanom NCTC-u.

Usporedo s NCTC-ovim brojkama o terorističkoj aktivnosti, State Department je objavio svoje godišnje izvješće o terorizmu u svijetu u kojem je upozorio da je terorizam u 2004. ostao značajna globalna prijetnja Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

State Department je rekao da je al Qaeda Osame bin Ladena i dalje bila "primarna teroristička prijetnja Sjedinjenim Državama u 2004." unatoč uhićenjima nekih njezinih čelnika i smanjenju sposobnosti za djelovanje.

"Mnogi visoki čelnici al Qaede i dalje su na slobodi, nastavili su planirati napade protiv Sjedinjenih Država, američkih interesa i američkih partnera i nastoje potaknuti napade inspirirajući nove skupine ekstremista muslimana sunita da poduzimaju nasilne akte u ime džihada (svetog rata)", reklo je izvješće o terorizmu za pojedine zemlje u 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješće zapaža da lokalne terorističke skupine povezane s al Qaedom ili inspirirane njome predstavljaju sve veću opasnost.

"Sve je slabija uloga značajno umanjene al Qaede i sve važnija uloga za skupine inspirirane al Qaedom", rekao je novinarima savjetnik State Departmenta Philip Zelikow predstavljajući izvješće.

Izvješće kao primjere navodi bombaški napad na vlakove u Madridu u ožujku 2004. te objavu vjernosti al Qaedi alžirskih terorističkih čelnika.

Ti primjeri "ilustriraju ono za što mnogi anlitičari misle da je nova faza globalne borbe protiv terorizma u kojoj lokalne skupine nadahnute al Qaedom organiziraju i izvode napade uz malo ili bez potpore ili uputa od same al Qaede", navodi izvješće.

"Pokolj stotina nedužnih u školi u Beslanu, u vlakovima u Madridu, na fipinskom trajektu i u odmaralištu na Sinaju ponovno je dokazao da je borba protiv terorizma daleko od završetka", reklo je ono.

U ukupni broj za 2004. NCTC je uključio 201 napada u Iraku, a State Department je ustvrdio da je Irak i dalje središnja bojišnica protiv terorizma.

State Department je kazao kako je bolja međunarodna suradnja pridonijela da se spriječe neki teroristički planovi i naveo da su dvije zemlje koje su podržavale terorizam, Libija i Sudan, poboljšale svoju suradnju.

"Kuba, Iran, Sjeverna Koreja i Sirija su, međutim, nastavile održavati svoje veze s terorizmom", kaže se u izvješću, uz dodatak kako je Iran ostao "najaktivniji državni pokrovitelj terorizma u 2004."

(Hina) xsl ydam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara