SAD traži 35,8 milijuna dolara za veleposlanstvo u Bagdadu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush namjerava od Kongresa tražiti dodatna proračunska sredstva za ponovno otvaranje američkog veleposlanstva u Bagdadu te za blindirana vozila i pripadnike osiguranja za diplomate.

Washington nema diplomatske odnose s Bagdadom od 1990. godine kada je Irak izvršio invaziju na Kuvajt, a američki dužnosnici kažu da SAD ne zna hoće li trebati graditi novo veleposlanstvo dok ne vidi je li staro još uvijek tamo gdje je bilo.

Prema dokumentima koje je objavila Bijela kuća, Busheva administracija je zatražila od Kongresa 17,9 milijuna za "početnu i sekundarnu fazu uspostavljanja i za operativne troškove za ponovno otvaranje veleposlanstva u Bagdadu".

Od Kongresa je zatraženo daljnjih 17,9 milijuna dolara za "dodatne sigurnosne mjere za diplomate" u Bagdadu uključujući blindirana vozila i pripadnike osiguranja.

Ovaj je iznos dio 74,7 milijardi dolara dodatnih proračunskih zahtjeva koje je Bush poslao Kongresu u utorak, a najveći će dio tih sredstava biti utrošen za rat u Iraku.

(Hina) bis ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara