SAD upozorava: Balkan i dalje ostaje izazov za stabilnost Europe

SAD upozorava: Balkan i dalje ostaje izazov za stabilnost Europe

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

AMERIČKE tajne službe objavile su sigurnosnu procjenu situacije u svijetu, u kojoj se u ocjenama situacije na jugoistoku Europe navodi kako će taj prostor i dalje zahtijevati poseban angažman Zapada i SAD-a.

Balkan će, tvrdi se u procjeni, i dalje ostati područje od posebnog interesa zapadnih sila i najveći izazov stabilnosti u Europi, a međuetničke tenzije u BiH i neriješeno pitanje srpske manjine na Kosovu, kao glavni izvori napetosti u regiji, tražit će i dalje diplomatske i sigurnosne intervencije Zapada.

Izvještaj podnesen senatskom odboru za obavještajna pitanja Kongresa SAD-a, koji potpisuje savjetnik američkog predsjednika i direktor Nacionalne obavještajne službe Dennis Blair, spominje kako SAD i Europska unija i dalje moraju zadržati značajan utjecaj na zapadnom Balkanu, jer će njihov angažman na tim prostorima utjecati i na razvoj događaja u regiji.

Kosovo i dalje značajan sigurnosni problem

U dokumentu se tvrdi kako je prisutnost NATO-ovih snaga na Kosovu i dalje potrebna kako bi se spriječili mogući incidenti i međuetničko nasilje, jer većina Srba i dalje nastavlja odbijati integraciju u kosovske institucije, a istodobno je utjecaj kosovskih vlasti na Srbe na sjeveru zemlje vrlo slab.

Priština će i nadalje, tvrdi se u dokumentu, ovisiti o ekonomskoj i razvojnoj pomoći međunarodne zajednice, ali i o diplomatskoj i potencijalno sigurnosnoj podršci radi daljnje konsolidacije državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD s druge strane procjenjuje kako se političari u Beogradu, doduše, zalažu za europsku budućnost Srbije, te je u tom dijelu vidljiv napredak u odnosu na prijašnje stanje, ali smatraju kako Beograd i dalje ne pokazuje namjeru da prihvati nezavisnost Kosova.

Etnički problemi blokiraju potrebne reforme u BiH

Izvještaj se posebno osvrće i na stanje u BiH. Navodi se kako u toj zemlji, doduše, ne postoji neposredna opasnost od rasplamsavanja nasilja ili raspada države, ali da etnička pitanja i problemi i dalje dominiraju u svim političkim procesima u toj državi, zbog čega stoji proces reformi.

Američke službe upozoravaju kako se tri strane u BiH i dalje ne uspijevaju dogovoriti oko potrebnih ustavnih promjena koje od njih zahtijevaju EU i SAD, te da ta činjenica koči nastavak eurointegracijskog procesa u zemlji te sprečava ulazak BiH u NATO.

Ocjenjuje se i da bosanski Srbi igraju značajnu ulogu u neuspjelom provođenju potrebnih reformi, jer i dalje koče reformske procese u zemlji i unose dodatni nemir te pojačavaju tenzije inzistiranjem na raspisivanju referenduma o nezavisnosti, a taj će se trend, tvrdi izvještaj, nastaviti i dalje.

Dio posvećen Balkanu nalazi se pri dnu izvještaja o procjenama rizika u svijetu, a dokumentom dominiraju rizici od cyber kriminala, prijetnje ekonomske krize i rizici od terorističkih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara