SAD vjeruju u pobjedu demokratskih snaga na izborima u Srbiji

SAD vjeruju da će na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji podršku birača dobiti demokratski orijentirane snage koje će s novom vladom nastaviti započete reforme, izjavio je u srijedu američki veleposlanik u Beogradu William Montgomery.

"Vjerujem da će na izborima 28. studenoga stranke koje žele reforme, koje namjeravaju nastaviti put ka euroatlanskim integracijama i koje su za demokraciju, dobiti podršku birača u Srbiji", kazao je američki veleposlanik u intervjuu agenciji Beta. On je ocijenio da je na polju reformi u Srbiji proteklih godina "učinjeno vrlo mnogo i gledano u cjelini, to je vrlo ohrabrujuće, iako dosta toga još treba učiniti".

Suradnja vlasti u Beogradu s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu i dalje je uvjet za nastavak ekonomske pomoći SAD-a, kazao je veleposlanik Montgomery, naglasivši da bi uhićenje haaškog optuženika Ratka Mladića za SAD "bez sumnje predstavljalo veliki pozitivni pomak na tom planu". Prema njegovim riječima, time bi se otvorilo i pitanje kome treba suditi u Den Haagu, a kome pred domaćim sudovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD smatra da je suđenje za ratne zločine pred domaćim sudovima od bitnog značenja, kako za izlaznu strategiju Haaškog suda, tako i za proces demokratske tranzicije u SCG", kazao je Montgomery.

Bilateralni sporazum o izuzimanju američkih građana iz jurisdikcije stalnog Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine, kazao je Montgomery, bio bi "važan element bilateralnih odnosa na vojnom planu".

"Bez tog sporazuma ne može se osigurati nastavak financijske podrške za reformu vojske, koja je vrlo važna i koja je dobro krenula", kazao je američki veleposlanik, naglasivši da ta odluka ovisi o vlastima u Beogradu. On je izrazio nadu da će "u nekom trenutku to biti moguće, kako bi se omogućio i nastavak programa vojne pomoći".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara