SAD: Zbog seksualnog zlostavljanja optuženo 4.450 svećenika

SAD: Zbog seksualnog zlostavljanja optuženo 4.450 svećenika
ZBOG seksualnog zlostavljanja djeca su u Sjedinjenim Državama u posljednje 52 godine optužila 4.450 katoličkih svećenika, navodi se u najnovijem istraživanju koje je naručila Biskupska konferencija američke Katoličke crkve.

CNN je izvijestio, pozivajući se na izvješće, da su djeca prijavila više od 11.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja između 1950. i 2002. godine.

Optuženih 4.450 katoličkih svećenika predstavljaju 4 posto od ukupno 110.000 svećenika koji su služili u tom razdoblju.

Više od polovice optuženih svećenika imaju samo jedan slučaj protiv sebe, gotovo 25 posto dvije ili tri optužbe, 13 posto četiri do devet, a gotovo 3 posto ili 133 svećenika ima protiv sebe 10 ili više optužbi.

Izviješće kaže da je 6.700 od ukupnog broja optužbi istraženo i potkrijepljeno, 1.000 nije potkrijepljeno, a ostatak nije istražen budući su umiješani svećenici umrli do vremena kada su optuženi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj optuženih svećenika već je daleko premašio procjene razmjera seksualnog zlostavljanja djece u američkoj katoličkoj crkvi koji je nazočan desetljećima, a kojim se crkva bavi tek unazad nekoliko godina.

Udruga žrtava zlostavljanja SNAP tvrdi da je čak i ta brojka preniska, smatrajući da crkva još uvijek nije napustila politiku prikrivanja problema.

Biskupi su 2002. u Dallasu razvili plan zaštite djece od seksualnog zlostavljanja svećenika.

Prema dokumentu do kojega je došao CNN, 78 posto zlostavljane djece imalo je između 11 i 17 godina, 16 posto bilo je staro između 8 i 10 godina, a skoro 6 posto imali su 7 ili manje godina.

Američki biskupi naručili su istraživanje kao dio niza reformi koje bi trebale vratiti povjerenje u njihovo vodstvo i svećenstvo katoličke crkve. U američkoj katoličkoj crkvi trenutno služi više od 44.000 svećenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara