Sadam Husein: Namjestili su mi

BIVŠI irački diktator Sadam Husein prvi je put ispričao trenutke svojeg uhićenja koje se dogodilo prije dvije godine u intervjuu obavljenom putem njegova odvjetnika, piše u nedjelju britanski list The Sun.

"Nekadašnji strašni despot prekinuo je šutnju i dao intervju iz svoje ćelije", piše tabloid objašnjavajući da je Sadam govorio preko svojega branitelja, bivšeg američkog državnog odvjetnika Ramseya Clarka.

Prije 13. prosinca 2003., kada su američki vojnici otkrili njegovo skrovište pod zemljom blizu Tikrita, grada u kojemu je rođen, Sadam se "svakoga dana selio na drugu lokaciju, a bijeg su organizirali pobunjenici".

Neposredno prije uhićenja, bivši irački lider spremao se pobjeći motociklom, piše britanski list te citira "Izišao sam iz kuće gdje sam se skrivao kroz rupu. Izišao sam kroz stražnja vrata. Prošao sam kroz skrovište, kroz tunel i zatim sam izgubio svijest", kazao je Sadam te dodao "Mislim da su me izdali. Namjestili su mi".

Clark je kazao kako Sadam "misli da je u tunelu bio omamljen plinom". "Pokušavao je doprijeti do izlaza iz tunela. No nije imao vremena to učiniti. Možda je proveo u tom tunelu tek minute, ne sate ili dane", dodao je Clark.

Kad je izišao iz rupe koja zapravo nikamo nije vodila Sadam je ustanovio da je opkoljen vojnicima i da nikakav motocikl nije na njega čekao a nije bilo ni vlasnika kuće pa je zaključio da je bio izdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema američkim vojnicima koji su izvukli Sadama iz skrovišta, njegove prve riječi bile su "Ja sam Sadam Husein, ja sam irački predsjednik i želim pregovarati."

Sadamu se, zajedno sa sedmoricom njegovih pomoćnika, sudi za pokolj nad 148 šijita iz sela Dujail, počinjen nakon pokušaja ubojstva bivšeg predsjednika 1982. godine. Za taj zločin Sadamu bi mogla biti dosuđena smrtna kazna.

No prema britanskom listu bivši diktator za to ne mari i navodno je rekao "Nije me briga ako me ubiju. Uvijek će se naći neki drugi Sadam".

The Sun, britanski euroskeptični list koji rado voli otrovne strelice odapinjati u smjeru Francuske, prenosi i Sadamove opaske o njegovu odnosu s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

"Chirac je bio moj dugogodišnji prijatelj", citira Sadamove riječi The Sun.

Taj list je svojedobno Chiraca nazvao "crvom" jer je odbio poduprijeti koalicijske snage u njihovoj invaziji na Irak te je objavio usporedne fotografije Sadama i Chiraca uz naslov "Uoči razliku".

U svibnju je The Sun objavio fotografije bivšeg diktatora u donjem rublju uz naslov "Tiran u gaćama".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara