Sadam navodno na sastanku psovao članove iračkog vijeća

ČLAN prijelazne iračke vlade Mouafaq al-Rubayi tvrdi da je bivši irački predsjednik Sadam Husein na sastanku u nedjelju psovao njega i trojicu drugih članova vlade, objavio je dnevnik al-Hayat kojem je sjedište u Londonu.

Četiri člana prijelazne vlade odvedeni su na napoznato mjesto u širem bagdadskom području. Kad su se našli sa Sadamom lice u lice, nisu mu pružili ruku, rekao je al-Rubayi, dodavši kako je Sadam izgledao "poražen i pokoran, ali drzak".

Polusatnom sastanku nazočili su i američi upravitelj Iraka Paul Bremer i zapovjednik američkih koalicijskih snaga general Riberto Sanchez, ali nisu prozborili ni riječi.

"Pitao sam ga zašto protiv Amerikanaca nije iskoristio strojnice koje je imao, a on mi je sarkastično odgovorio: "Jesi li ti ikad bio u borbi?", rekao je al-Rubayi. Na upit da odgovori zašto je ubio šijitske vođe Mohammeda Baqera al-Sadra i Mohammeda Sadeqa al-Sadra, Sadam je al-Rubayiju uvredljivo odgovorio: "Tko je taj Sadr?".

Odgovor na pitanje o masovnim grobnicama bio je: "Idite pitati njihove obitelji i one će vam reći da su to lopovi", a na ono o razlozima korištenja kemijskog oružja protiv vlastitog naroda u Halabji na sjeveru Iraka, nekadašnji diktator rekao je: "To je učinio Iran".

Članovi prijelazne vlade na pitanje Sadamu zašto nije iskoristio povijesnu priliku za povlačenje iz Kuvajta 1991. umjesto odgovora dobili su tiradu o povijesnom pravu Iraka na Kuvajt, rekao je al-Rubayi.

"Na kraju sastanka rekao sam Sadamu neka bude proklet za života i u smrti, upitašvi ga kako će se, uz tolike zločine, naći s Bogom. Tad me je opasovao", rekao je al-Rubayi.

"Nakon završetka sastanka Sadam nas je upitao odlazite li konačno? na takav način kao da se bojao hoće li biti ubijen", kazao je al-Rubayi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara