Sadam se mjesecima hranio čokoladom

BIVŠI irački predsjednik Sadam Husein mjesecima je izmicao američkim snagama skivajući se u 20 ili 30 skrovišta u dijelu zemlje kojim dominiraju suniti, hraneći se čokoladom i konzervama voća, piše New York Times od nedjelje.

Bivši irački predsjednik, uhićen 13. prosinca, koristio je mrežu kurira koji su usmeno prenosili poruke dijelovima stranke Baas, što mu je omogućavalo da vodi pokret otpora protiv koalicije.

Tijekom tih mjeseci od pada njegova režima 9. travnja, štitila ga je mreža članova obitelji koji su mu pružali informacije iz cijele zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema saznanjima vojnih dužnosnika, Sadam se kretao pješice, brodom po Tigrisu i manjim cestama u taksijima i pick-up vozilima, najčešće noću, u pratnji samo jedne ili dvije osobe.

Ponekad se sastajao sa sinovima Udajem i Kusajem, prije nego što su poginuli u srpnju u pucnjavi s američkim postrojbama u Mosulu.

Američki obavještajci rekonstrurali su njegova kretanja na temelju ispitivanja njemu bliskih osoba, dužnosnika stranke Baas i drugih sljedbenika bivšeg iračkog predsjednika, kao i na temelju telefonskih razgovora i zaplijenjenih dokumenata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara