Sadamu Huseinu u četvrtak se čita optužnica, iračka vlada vraća smrtnu kaznu

Sadamu Huseinu u četvrtak se čita optužnica, iračka vlada vraća smrtnu kaznu

SJEDINJENE DRŽAVE predale su Sadama Huseina i 11 visokih dužnosnika bivšeg iračkog režima pod nadležnost nove iračke vlade, no bivšeg iračkog predsjednika i dalje će čuvati američke vojne snage, izvjestio je u srijedu američki dužnosnik.

Sadam je pobjegao kada su američke vojne snage 9. travnja prošle godine ušle u Bagdad. Pronađen je u skrovištu u blizini njegova rodnog grada Tikrita.

Bivši irački predsjednik Sadam Husein bit će u četvrtak službeno optužen pred posebnim iračkim sudom, a njegova predaja podudarila se s odlukom iračke vlade da ponovno uvede smrtnu kaznu, kazali su u srijedu irački dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadam Husein danas će u zatvoru dobiti pismo suda u kojemu se objašnjava za što je sve optužen. Sutra (četvrtak) će uz jaku pratnju biti izveden pred sud i sudac će mu pročitati optužnicu", rekao je glasnogovornik iračke vlade Girgis Saada.

U međuvremenu, irački predsjednik Ghazi Al-Yawer objavio je u srijedu da je iračka vlada odobrila ponovno uvođenje smrtne kazne u zemlji.

"Nedugo nakon prijenosa vlasti, održali smo sastanak tijekom kojeg smo donijeli nekoliko odluka (...) među kojima je i odluka o ponovnom uvođenju smrtne kazne", rekao je irački predsjednik za arapski list Asharq al-Awsat. Odluka će, kazao je, biti službeno objavljena u "skoroj budućnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara