Saddam: Inspektori su špijuni, Irak spreman za rat

IRAČKI predsjednik Saddam Hussein optužio je UN-ove inspektore da izvode ´čisti obavještajni posao´, dodavši pritom da je Irak spreman za mogući američki napad.

´Umjesto da traže tzv. oružje za masovno uništavanje i tako otkriju laži, inspekcijske ekipe su postale zainteresirane za popise iračkih znanstvenika, postavljaju pitanja i sakupljaju informacije o vojnim logorima i legitimnoj proizvodnji oružja´, rekao je Saddam Hussein u obraćanju narodu povodom Dana vojske.

´Takve stvari ili većina njih su čisti obavještajni posao´, dodao je.

Straw: Manji izgledi za rat s irakom

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ocijenio je da je vjerojatnost sukoba s Irakom smanjena, istaknuvši kako se rat još uvijek može izbjeći.

Straw je kazao da anonimne izjave jednog ministra, prema kojima se vjerojatnost sukoba s Irakom smanjila sa 60 na 40 posto, predstavljaju ´razumno precizan opis´ trenutačne situacije.

´Mnogo se govorilo o ratu u novinama i dalo se naslutiti da je rat siguran sto posto i sada je potrebno ispraviti taj dojam´, kazao je Straw za BBC.

Vjerojatnost rata s Irakom smanjena je sa 60 na 40 posto prije Božića, obajavili su u subotu dnevnici ´The Times´ i ´The Sun´ pozivajući se na jednog neimenovanog britanskog ministra.

Irački je predsjednik opisao američke prijetnje za razoružavanje Iraka kao ´siktanje zmije i lajanje pasa´, ali je iskoristio ovu prigodu da istakne kako je njegova zemlja spremna za bilo kakvu invaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ništa neće razočarati i spustiti na zemlju neprijatelja kao narod pripremljen da se suoči s bilo kakvom mogućnošću agresije što se već događa u Iraku. Ovdje, mi smo spremni za sve´, istaknuo je irački predsjednik.

´Neprijateljev cilj je okupirati Zaljev, izvesti potpunu i učinkovitu okupaciju da ostvari svoje namjere koje će mu jamčiti kontrolu nad tom regijom i njezinim izvorima te njezinu podjelu, što je san koji on gaji još od 70-ih godina´, dodao je Husein.

Sadam je pozdravio i Palestince koji se bore protiv izraelske okupacije. ´Pozdravljamo herojski narod Palestine i svakog muškarca i ženu mučenika koji su odgovorili na cionističku agresiju´, naglasio je irački predsjednik.

Bijela kuća završila planove za budući Irak, bez Husseina

Bijela je kuća završila posljednje planove za upravljanje budućim demokratskim Irakom nakon svrgavanja s vlasti Saddama Husseina, a prema tim planovima u toj bi zemlji američka vojska bila raspoređena u razdoblju od najmanje 18 mjeseci, piše ´New York Times´.

Snažna nazočnost američke vojske u toj regiji potrebna je najmanje u tom vremenskom razdoblju, piše ´New York Times´ pozivajući se na neimenovane američke sigurnosne izvore.

Civilni administrator, kojeg bi imenovao UN, upravljao bi gospodarstvom zemlje, predvodio obnovu škola i iračkih političkih institucija te bi upravljao programima pomoći, dodaje list.

Suđenja pred vojnim sudovima bilo bi organizirano samo za najviše državne čelnike, dok bi oni dužnosnici koji bi pomogli u svrgavanju Saddama Husseina bilo pomilovani.

Prema ´New York Timesu´, iračka naftna polja bi odmah bila iskorištavana za obnovu zemlje.

Kako piše taj list, Bijela je kuća, međutim, odbacila ideju o osnivanju privremene vlade prije same invazije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara