Sahranjen doajen crne kronike Mladen Stražimir

DUGOGODIŠNJI novinar Večernjeg lista Mladen Stražimir sahranjen je danas poslijepodne na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Od doajena crne kronike, osim rodbine i prijatelja, posljednji su se put oprostili i brojni poznanici iz javnog života, te kolege koje su Stražimira pratili u gotovo polustoljetnom novinarskom radu.

Uz pozdrav glavne urednice Večernjeg lista Ružice Cihlar, novinarskog barda poznatijeg pod nadimkom Straža, do konačnog su počivališta ispratile i riječi, te zvuci limene glazbe njegovih prijatelja iz dobrovoljnog vatrogasnog društva sa zagrebačke Kustošije, gdje je živio od rođenja.

Dugogodišnji novinarski staž Straža je započeo 1955. u sportskoj rubrici Narodnog lista kao student zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Četiri godine kasnije spajanjem Narodnog lista i Večernjeg vjesnika stvoren je Večernji list, u kojem je Stražimir izrastao u vrsnog reportera i sveprisutnog kroničara zagrebačkih događaja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama je s mjesta događaja, na koje je ponekad stizao prije policije ili Hitne pomoći, izvještavao o mnogim zbivanjima i danas zapečaćenim u sjećanjima čitatelja. O poznatim gradskim crnokronikaškim događajima čitateljima je prenosio i sudski epilog, izvještavajući s većine onovremenih velikih sudskih postupaka.

Kao ratni reporter za svoj je dnevnik, kojem je ostao vjeran do kraja, izvještavao iz prvog Zaljevskog rata, dok je za sudjelovanje u obrani domovine odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1991.- 1992. Posljednjih godina o događajima s "mjesta nesreće" izvještavao je i za nekoliko radijskih postaja.

Mladen Stražimir umro je u utorak navečer u Zagrebu u 71. godini života.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara