SAKAŠVILI U PETAK U MOSKVI KAKO BI RAZGOVARAO O POBUNJENOJ JUŽNOJ OSETIJI

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili razgovarat će u petak u Moskvi s ruskim čelnicima o pobunjenoj gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji koja je nakon uhićenja trojice gruzijskih agenata opet u napetim odnosima s Tbilisijem.

Sakašvili bi se za trodnevnog boravka u Moskvi trebao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dodaje ured gruzijskog predsjednika za odnose s javnošću.

Sastanak zajedničkog povjerenstva za rješavanje sukoba između Tbilisija i Južne Osetije koji se u srijedu održao u Moskvi prekinula je gruzijska strana koja je zatražila da se odmah oslobode tri pripadnika gruzijskog ministarstva sigurnosti koje su Oseti uhitili u nedjelju u Cxinvaliju, prijestolnici pobunjene pokrajine.

Gruzijski ministar za rješavanje sukoba Gueorgui Haindrava izjavio je da je riječ o "provokaciji kako bi se gruzijska strana natjerala na primjenu sile". Tbilisi je "spreman dati Južnoj Osetiji onoliko suvereniteta koliko joj treba, ali to se pitanje ponajprije mora riješiti između Rusije i Gruzije", izjavio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južna Osetija jednostrano je proglasila neovisnost nakon kratkotrajnog rata koji je početkom devedesetih vodila uz pomoć Moskve, nakon čega je zatražila da se pripoji Rusiji i ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji.

Nova gruzijska vlada postavila je pred sebe zadaću ujedinjenja zemlje, a Tbilisi je koncem svibnja izazvao krizu na administrativnoj granici s Južnom Osetijom poslavši tamo elitne postrojbe pod izlikom suzbijanja krijumčarenja.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara