Sakoman: Hrvati ne loču, pijemo kvalitetnije nego prije trideset godina

Foto: ilustracija

"HRVATI ne loču. Opća slika alkoholizma mnogo je povoljnija nego osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ocjene iz istraživanja po kojem pijemo najviše nakon Moldavaca i Mađara, ne treba uzimati ozbiljno", komentirao je za Index najpoznatiji domaći stručnjak za ovisnosti Slavko Sakoman, nakon zadnjeg izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji nas svrstava u red najtežih "alkosa".

Prije tridesetak godina, kad je Sakoman vodio republički registar alkoholičara, bilo je neusporedivo više teških pijanaca s dijagnozom delirium tremensa, no danas ga zabrinjava što sve više piju mladi.

"Dobrim dijelom za to je kriva pivska industrija koja kroz reklame prodaje priču o ispijanju piva kao da se radi o sportskoj disciplini. Iz tih reklama ispada da pivo piju oni koji vole nogomet, druženje i Hrvatsku", upozorava Sakoman. Istraživanje WHO-a za koje se većina medija jučer zakačila i Hrvate nazvala nepopravljivim ljubiteljima kapljice, ipak ne odgovara na mnoga pitanja: kojom se metodom da izmjeriti koliko je alkohola potrošilo nekoliko milijuna turista koji se u ljetnim mjesecima spuštaju na Jadran? Sakoman tvrdi da je i zbog toga istraživanje nepouzdano. Također, ne može se na prvu loptu tvrditi da neka nacija ima ozbiljan problem s alkoholom, ako se ne objasni na koji način pije. Francuzi su po mnogim istraživanja na svjetskom vrhu, ali konzumiraju zdravo - piju dosta, ali redovito uz hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj mediteranski tip pijenja nema ništa zajedničko sa skandinavskim. Mediteranci piju svaki dan, dok recimo Finci i Norvežani apstiniraju preko tjedna, a onda petkom ili subotom loču kao stoka. Nedjeljom se trijezne da bi u ponedjeljak došli normalni na posao. Možda ukupno piju manje od Mediteranaca, ali ne bih rekao da je brutalno vikend opijanje zdravije od svakodnevnog, umjerenijeg, uz jelo", dodaje Sakoman.

Ispada da su nas istraživanja prokazala kao teže ispičuture nego što zaista jesmo. Od Hrvata očito ima mnogo pijanijih.

"Više je zabrinjavajuće to što policija ne provodi zakone"

Možda najpoznatiji domaći alkoholog, dr. Darko Breitenfeld, upozorava da više zabrinjava to što policija ne provodi zakone, nego to što smo visoko na međunarodnim top listama alko-konzumenata. "Noćni policijski nadzor vikendom uopće ne funkcionira za mlade pijane vozače. Alkoholizirani ispred diskača kreću u smrt, maloljetnicima se uslužuje alkohol, a inspekcija ne čini ništa", tvrdi specijalist za alkoholičare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara