Salzburg: Klestil otvorio službeni dio srednjoeuropskog summita

ZA SREDNJU i jugoistočnu Europu proširenje EU ostaje prioritet i stoga sve zemlje u regiji koje već jesu članice Unije moraju pomoći ostalima da to što prije postanu, rekao je austrijski predsjednik Thomas Klestil otvarajući službeni dio srednjoeuropskog summita u četvrtak u Salzburgu.

"Svjesni da su kriteriji za ulazak u Uniju strogi i nepromjenjivi, moramo pružiti potporu reformskim procesima u zemljama koje nastoje ispuniti te uvjete i u Bruxellesu lobirati za naše buduće partnere", rekao je Klestil, naglasivši da će veći dio zemalja srednje Europe pristupiti EU sljedeće godine, da će Bugarska i Rumunjska isto učiniti nešto kasnije, te da je Hrvatska predala službenu aplikaciju za prijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve to znači, rekao je Klestil, "da srednja Europa ima sve veću važnost u oblikovanju europske politike. Radi se o zemljama povezanima zemljopisno, poviješću i brojnim zajedničkim interesima i stoga sam uvjeren da će naša suradnja u budućnosti biti još čvršća", kazao je Klestil.

Austrijski predsjednik također je naglasio da se Europa mora ujediniti, "govoriti istim glasom" i nužno ojačati svoje vojne kapacitete "jer iskustvo pokazuje da se političke i diplomatske akcije ponekad mogu provesti samo ako u pozadini stoji značajna vojna sila".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara